3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
ADANA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDE BİLGİSAYAR KULLANAN ÇALIŞANLARDA GÖZ KURULUĞU SIKLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Emine ATEŞ, Necdet Aytaç

Last modified: 2019-09-11

Abstract


Giriş ve Amaç: Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan bilgisayarlar, göz sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle uzun sure bilgisayar karşısında kalan insanlarda gözle ilişkili şikâyetler artmaktadır.  Çalışmamızın amacı; Adana’da İl Sağlık Müdürlüğünde çalışan bilgisayar kullanıcılarında göz kuruluğu sıklığını ve ilişkili faktörleri incelemektir.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel tipte bir araştırma olup Adana’da İl Sağlık müdürlüğünde çalışma esnasında bilgisayar kullanan 292 çalışandan 241’ine(%82,5) uygulandı. Araştırmamızda örneklem seçilmemiş olup evrenin tümüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Veriler 2018 yılında Nisan-Mayıs aylarında toplandı. Araştırma için etik kurul onayı ve il sağlık müdürlüğünden gerekli izinler alınmıştır. Çalışanlara sosyodemografik ve iş ile ilgili özelliklerine yönelik 25 soruluk anket ve 12 soruluk McMonnies Kuru Göz Ölçeği yüz yüze görüşme yöntemiyle araştırmaya katılmayı kabul edenlere uygulandı. McMonnies Kuru Göz Ölçeğinin geçerlilik ve güvenirlik çalışması Oray M.,Toker E. tarafından yapılmıştır.Ölçek puanları <10 normal, 10-20 arası sınırda göz kuruluğu, >20 ise patolojik göz kuruluğu olarak gruplandırıldı. Araştırmada kullanılan bağımlı değişkenler göz kuruluğu; bağımsız değişkenler ise yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, çalışma yılı, bilgisayar kullanma süresi, görme kusuru ve gözlük ile kontakt lens kullanma durumu idi. Yerel Etik kurul izni alındı. Veriler SPSS 20 programı ile değerlendirildi. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler, t testi, One-way ANOVA test, Kruskal Wallis, Mann Whitney-U testleri ve Pearson Korelasyon kullanılmıştır.  p<0.05 anlamlı kabul edildi.

Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 39,2±8,4, %57,3’ü kadın çalışandı.%80,1’i evli, %75,1’i üniversite mezunuydu. Katılımcıların çalışma yılı ortalaması 15,9±9,2 idi. Çalışanlar ortalama 11,8±6,0 yıldır bilgisayar kullanmakta ve günde ortalama 6 saat bilgisayar kullanmaktaydı. Çalışmamızda katılımcıların %59,8’inin görme kusuru vardı. Bunların %33,6’sı miyop, %24,0 astigmat, %18,2’si hipermetroptu. Çalışanların %44,4’ü gözlük, %4,6’sı kontakt lens kullanmaktaydı. %5,8’i göz cerrahisi geçirmişti. Çalışanların hepsinin çalıştığı ortamda klima vardı ve ortalama 7,5 saat çalışma sırasında klima kullanmaktaydı. McMonnies Kuru Göz Ölçeği puan ortalaması 10,75±6,4 idi. Çalışmamızda %9,5’unda patalojik göz kuruluğu, %41,5’unda sınırda göz kuruluğu tespit edildi. Çalışmamızda göz kuruluğu ortalama puanı kadınlarda daha yüksekti(p<0,001). Araştırmamızda görme kusuru olan, gözlük ve kontakt lens kullananlarda McMonnies ölçek puanı anlamlı olarak daha yüksekti. Çalışma yılı gruplandırıldığında göz kuruluğu ile anlamlı bir ilişki vardı(p=0,02), Çalışma yılı ile göz kuruluğu arasında anlamlı zayıf seviyeli pozitif bir korelasyon vardı(p<0,001).

Sonuç ve Öneriler: Çalışanların yaklaşık yarısında göz kuruluğu tespit edildi. Katılımcıların çalışma süresinin büyük bir kısmında bilgisayar kullanması, nerdeyse hepsinin çalışma süresince klima kullanması nedeniyle çalışanlara göz kuruluğu ve nasıl önlenebileceği ile ilgili eğitim verilmeli, önleyebilmek adına çalışma süresinde gözün dinlendirilmesi ve klimalı ortamların nem dengesinin ayarlanması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Göz kuruluğu, bilgisayar kullanımı, McMonnies Kuru Göz Ölçeği