3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
SAĞLIK TURİZMİ VE TURİZM SAĞLIĞINA BİR BAKIŞ
GÜLNUR SARUHAN, AZİZ BOSTAN

Last modified: 2019-09-11

Abstract


Turizm, para kazanma amacı içermeden gerçekleştirilen dinlenme, eğlenme, farklı yerler görme ve tanıma amaçlarıyla yapılan seyahatler ve bu seyahatlerle ilgili gerçekleştirilen ekonomik, çevresel, politik ve teknik çalışmaların tümü olarak tanımlanmaktadır. Ülkemiz ekonomisinde önemli yere sahip olan turizm sağlık açısından da üzerinde durulması ve çalışmalar yapılması gereken bir alandır. Ülkemizde hala terminoloji tam anlaşılmadığı için hatalar yapılmakta ve bu hatalar gerek kayıtlar oluşturulurken gerekse yıllık analizler yapılırken devam ettirildiği için doğru istatistik sonuçlar elde edilememektedir. En önemli sorun sağlık turizmi ve turizm sağlığı kavramlarında yaşanmaktadır. Aslında ikisi birbirinden amaç olarak tamamen farklı olan bu iki kavram bazı noktalarda kesiştiği için yanlışlıkla birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Turizm sağlığı, turistik faaliyetler sırasında yaşanabilecek bütün sağlık problemlerini içeren (temel sağlık, yoğun bakım, ilk yardım ve acil tedavi gibi) tanı ve tedavi hizmetlerini ve bütün kazalardan ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemleri kapsamaktadır.  Turizm sağlığı, turizm hareketinin bölgeye etkilerini bir bütün olarak değerlendirmektedir. Turizm sağlığı kapsamında yer alan konular; turist sağlığı, çalışan sağlığı, çevre sağlığı ve toplum sağlığı başlıkları altında incelenmektedir.

Sağlık turizmi, sağlığı korumak, geliştirmek veya bir sağlık sorununa çare bulmak amacıyla gerçekleştirilen seyahatler olarak tanımlanmaktadır. Sağlık turizminin başka bir tanımında ise süreye vurgu yapılmış, sağlık turizmi, sağlığın korunup geliştirilmesi ve hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla ikamet edilen yerden başka bir yere seyahat edilmesi ve gidilen yerde en az 24 saat kalınarak sağlık ve turizm olanaklarından yararlanılması olarak ifade edilmiştir. Yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda seyahat eden kişiye “sağlık turisti” denilmektedir.

Hastane başvurularında, turist sağlığı kapsamında hizmet alanlar ve sağlık turisti olarak gelen ve sağlık hizmeti alanlar aynı başlık altında değerlendirilmekte ve ülkemizde sağlık turizmi ile ilgili doğru istatistiki bilgilere ulaşılamamaktadır. Yabancı uyruklular ve yurt dışından gelenler genellikle sağlık turisti olarak değerlendirilmekte ve mevcut veriler sistemden bu şekilde çekilerek elde edilmektedir.

Turist sağlığı, turistik faaliyete katılan kişinin hastalanması durumunda sağlık hizmetlerinden faydalanması durumudur. Sağlık turisti ise, ikamet ettiği yerde bulamadığı sağlığını dışarıda arayan kişi olarak tanımlanmakta ve bu kişide turist kimliği ağır basmaktadır.

Bir örnekle açıklamak gerekirse estetik operasyon için ülkemize gelen kişi sağlık turistidir ve hastanede yapılan tüm tetkik ve tedaviler, hastane dışı otel konaklama ve diğer turistik aktiviteler sağlık turizmi kapsamında değerlendirilmektedir. Ama otelde kaldığı süre içinde yediği yemekten zehirlenen bir sağlık turisti, artık turist sağlığı kapsamında değerlendirilmektedir. Özetle, tıbbi tedavi almak için seyahat etmek ve seyahat halindeyken tıbbi tedaviye ihtiyaç duymak ve tedavi hizmetlerinden faydalanmak aynı şey değildir.