3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
İSTANBUL’DAKİ İKİ İLÇEDE AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ AŞI İLE İLGİLİ BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞLARI
Ayşe Ceylan Demirel, Ayşe Emel Önal

Last modified: 2019-09-15

Abstract


Giriş ve Amaç: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşıyla ilgili artan endişeleri değerlendirerek belirleyicileri ortaya koymuştur. Bu belirleyiciler içerisinde sağlık çalışanları da bulunmaktadır. Sağlık çalışanları bireylerin aşılama ile ilgili en önemli bilgi kaynaklarıdır. Bu araştırma, çocukluk çağı aşılarını uygulayan aile hekimi (AH) ve aile sağlığı çalışanlarında (ASÇ) aşı ile ilgili bilgi tutum ve davranışları değerlendirmeyi amaçlamıştır.

Gereç ve Yöntem: İstanbul ili, Fatih ve Gaziosmanpaşa ilçelerindeki AH ve ASÇ ile yapılmış tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Ekim 2018-Ocak 2019 tarihlerinde 379 sağlık çalışanı ile çalışma yürütülmüştür. Veriler gözlem altında uygulanan anket formları ile toplanmıştır.

Bulgular: Yaş ortalaması 39,4±9,5 olan katılımcıların %66,5’i kadın, %51,2’si ASÇ’dır. 253 katılımcının çocuğu vardır. Çocuğu olanların %2’sinin çocukları eksik aşılı veya aşısız, %59,7’si çocuklarına ücretli aşılardan en az birini uygulamıştır. Sağlık çalışanına önerilen mevsimsel grip aşısını çalışanların %33’ü uygulamıştır. Katılımcılardan %1,6’sı aşıların otizm yaptığını, %9’u aşıların yan etkisinin olmadığını, %23,5’i aşıların sadece yapılan kişiyi koruduğunu düşünmektedir. Bilgi içeren sorularda yanlış cevap verme oranı yaş ortalamasının düşmesi, birinci basamakta hizmet süresi ortalamasının düşmesi ile artmaktadır. Ayrıca çocuklarını eksik aşılatanlarda ve hizmet içi eğitim almamışlarda aşı bilgisi düşük bulunmuştur. Katılımcıların %19,5’i aşıların çocuklara çok erken dönemde uygulandığını, %28.8’i aşıların ciddi yan etkileri konusunda endişeli olduğunu, %14,2’si çok fazla aşının çocuğun bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini, %14,2’si hastalığı geçirmenin bir çocuğun sağlığı için aşı olmaktan daha iyi olduğunu, %3,2’si sağlıklı çocukların bağışıklamaya ihtiyaç duymayacağını, %15’i medyada var olan aşıyla ilgili olumsuz haberlerin düşüncelerini etkileyeceğini, %11,9’u bazı aşıların dini inancına uygun olmayan içeriği olduğunu, %9,2’si araştırmalar sonucu aşıların daha iyi ve güvenli olduğuna inanmadığını belirtmektedir. Tutum içeren ifadelerde, aşıyla ilgili tereddütlü yanıtların bir kısmı hizmet içi eğitim almayanlarda yüksek oranda bulunmuştur.

Sonuç ve Öneriler : Sağlık çalışanlarının aşılama bilgisi artırılmalı ve endişeleri daha ayrıntılı ele alınmalıdır. Sağlık çalışanları için, mezuniyetten önce ve sonra bağışıklama konusunda eğitime ihtiyaç vardır.