3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
BİR TIP FAKÜLTESİ DÖNEM VI ÖĞRENCİLERİNİN UYKU KALİTESİ ve İLİŞKİLİ ÖZELLİKLER, ANKARA
Merve Büke, Duygu Kavaklı, Recep Emre Sabur, Öykü Öztürk, Ayça Gökçe, Şeymanur Küçük, Nur Omar, Nagihan Adıgüzel, Selime Akşit, Bahar Güçiz Doğan

Last modified: 2019-10-08

Abstract


Giriş ve Amaç: Uyku, “kişinin çeşitli duyusal veya duyusal olmayan uyarılarla uyandırılabildiği bir bilinçsizlik hali” olarak tanımlanmaktadır. Etkili ve yeterli uykunun dinlendirici özellikte olması beklenmektedir. Hastalıkların önlenmesinde, yaşam kalitesinin artmasında, kişinin ruhsal sağlığının korunmasında, işte çalışma performansının artmasında yeterli ve kaliteli uyku önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, Ankara İlinde bulunan bir Tıp Fakültesinde okuyan Dönem VI öğrencilerinin uyku kalitesini değerlendirmek, uyku kalitesiyle ilişkili faktörleri belirlemek ve uyku kalitesinin artırılması için önlemler alınmasına katkı sağlamaktır.

 

Gereç ve Yöntem: Araştırmada, 1-31 Ağustos 2019 tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışmakta olan ve araştırma tarihlerinde Halk Sağlığı Seçmeli stajı yapan 44 Dönem VI öğrencisi dışında kalan 464 intörn hekimin tamamına ulaşılması hedeflenmiş, ancak 370 kişiye ulaşılabilmiştir (%80). Bu kişilerden 317’sinin (%68) uyku kalitesi ölçeğinin bütün sorularını yanıtladıkları belirlenmiştir. Tanımlayıcı tipte olan araştırmada veriler kendi kendine doldurma şeklinde uygulanan bir anket formu ile toplanmış olup kişinin sosyodemografik özellikleri, çalışma koşulları ve uyku ile ilişkili alışkanlıkları incelenmiştir. Kişilerin son bir aydaki uykularını değerlendiren, Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması 1996 yılında Ağargün ve ark.ları tarafından yapılmış olan Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKİ) ile de uyku kaliteleri hesaplanmıştır. Katılımcılardan sözlü onam, Tıp Fakültesi Dekanlığından yazılı izin alınmıştır. Veriler SPSS 23.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir, Kesikli değişkenler yüzde dağılımı; sürekli değişkenler merkezi eğilim (ortalama, ortanca vb.) ve yaygınlık ölçütleri (standart sapma vb.) ile sunulmuştur. Kategorik değişkenler için gruplar arasındaki farklılık ki-kare testi ile değerlendirilmiş, p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir.

 

Bulgular: Pittsburgh Uyku Kalitesi (PUKİ) Ölçeğini eksiksiz dolduran 317 katılımcının 176’sı (%55,5) kadın; %78,9’u 23-24 yaşındadır; %75,1’i ailesiyle, arkadaşlarıyla veya yalnız başına evde kalmaktadır. Grubun %12,7’sinin tanı konmuş bir kronik hastalığı vardır. [MD1] PUKİ Ölçeği değerlendirmesine göre Dönem VI öğrencilerinin dörtte üçünden fazlasının uyku kalitesi kötüdür (%77,0). Yaşı 26 ve daha fazla olan katılımcıların %83,3’ünün uyku kalitesi kötüdür. Bir önceki ay nöbet tutan intörn hekimler arasında uyku uyuyabileceği oda olanların ve odasında yatak bulunanların uyku kalitelerinin diğerlerine göre daha iyi olduğu belirlenmiştir; fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,016). Nöbet tutmayanların %67,2’sinin, 1-6 nöbet tutanların %76,0’ının, 14 ve üzeri nöbet tutanların ise %86,7’sinin uyku kalitesi kötü olarak değerlendirilmiştir (p=0,003).

 

Sonuç ve Öneriler: Katılımcıların çoğunluğunu oluşturan ve uyku kalitesi kötü olan intörn hekimlerin uyku kalitelerini iyileştirmek önemlidir. Kaliteli ve verimli bir uyku için intörn hekimlere uygun oda ve/veya yatak sağlanması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu koşulları sağlamanın iş verimliliği için de önemli olduğu düşünülmüştür.

Anahtar Sözcükler: Uyku, intörn hekim, PUKİ, nöbet