3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
AVRUPA HALK SAĞLIĞI HAFTASI AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ETKİNLİKLERİ RAPORU
Mehmet Oguz TURKMEN, Bahadir HAYTABEY, Francisco Jose Lopes JUNIOR, Berk MUTLU, Pinar OKYAY, Filiz ABACIGIL

Last modified: 2019-09-21

Abstract


Giriş ve Amaç

Avrupa Halk Sağlığı Haftası ilk defa 13-17 Mayıs 2019 tarihleri arasında tüm Avrupa’da aynı anda, aynı ana tema ve alt temalar çerçevesinde Avrupa Halk Sağlığı Derneği (EUPHA) tarafından düzenlenmiştir. İlk defa düzenlenen Avrupa Halk Sağlığı Haftasına Türkiye’den başvuran ve katılan tek anabilim dalı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’dır. Belirlenen temalar ile ilgili etkinlikler düzenlenmesi ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem

Etkinlik planlamaları için Şubat-Mayıs aylarında 2 haftada bir toplantılar yapılmıştır. Etkinlikler süresince birçok kurum, topluluk, akademisyen ve öğrencinin katılımı gerçekleşmiştir. Etkinlikler EUPHA’nın sayfasına kaydedilmiş ve günlük olarak bu hafta için tarafımızdan açılan Facebook ve Twitter hesaplarında Türkçe ve İngilizce paylaşılmıştır.

Bulgular

13 Mayıs, tema “Fiziksel olarak aktif olmak ve kalmak” idi. Etkinlik başlığımız  “SAĞLIKLI YAŞLANMA”. Aydın ADÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay , Arş. Gör. Dr. Mehmet Oğuz Türkmen ve öğrenciler, huzurevi sakinleri ile sağlıklı yaşlanma ve egzersiz hakkında sohbet edilip, Huzurevi sakinlerinin eşlik etmesiyle birlikte müzik dinletisi etkinliği gerçekleştirildi.

 

14 Mayıs, tema “Sağlıklı çevreler” idi. Etkinlik başlığımız “SENİN ÇEVREN: EVİN” .

Aydın ADÜ Tıp Fakültesi Dekanı,Dekan yardımcıları,Fakülte Sekreteri ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Abacıgil ve Arş.Gör.Dr. Mehmet Oğuz Türkmen eşliğinde tıp fakültesi öğrenci temsilcileri, TürkMSIC Aydın ve EMSA Aydın üyeleri ve tıp fakültesi öğrencileri çöp ve sigara izmariti topladılar ve sigara izmaritleri pet şişelerde sergilendi, izmaritlerin çevreye zararları ve çevre sağlığı hakkında bilgilendirme yapıldı.

15 Mayıs, tema “Bakım için Bakım yapmak” idi. Bu kapsamdaki temalar, sağlığı geliştirme ve hastalıkları önleme aracılığı ile daha verimli bir sağlık sisteminin önünü açmak ve insanların sağlıklarını iyi yaşamalarını ve yaşlanmalarını sağlamaktı. Etkinlik başlığımız “SAĞLIK OKURYAZARLIĞI”. Öğretim Üyeleri  ve Tıp Fakültesi öğrencisi Bahadır Haytabey tarafından Temel Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Okuryazarlığı ile ilgili sunumlar yapılmış ve tartışma gerçekleştirilmiştir.

16 Mayıs, günün teması “Sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme” idi. Etkinlik başlığımız “SAĞLIKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME”. Prof.Dr. Pınar Okyay koordinatörlüğünde, Prof. Dr. Filiz Abacıgil, Arş. Gör. Dr. Mehmet Oğuz Türkmen ve Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından kronik hastalıklar ve Beslenme Davranışı hakkında Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nın izniyle alınan broşürler ve afişler yardımıyla bir stant açılmış,bilgilendirme yapılmış ve isteyenlere broşürler dağıtılmıştır.

Sonuç ve Öneriler

Sosyal medyada yapılan paylaşımlar ile birlikte etkinliklere katılım sağlanmıştır. Üniversitemizde gerçekleştirilen etkinlikler, yerel ve ulusal basında da yer almıştır. Bu etkinlikler kapsamında Avrupa Halk Sağlığı Topluluğu tarafından sertifika gönderilmiştir.

Anahtar Kelimeler : Çevre sağlığı, Beslenme Davranışı, Sağlık Okuryazarlığı, Egzersiz