Last modified: 2019-08-15
Abstract
Amaç: İntihar girişimi ölümle sonuçlansın ya da sonuçlanmasın çok ciddi psikolojik ve sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı Bingöl İli’nde meydana gelen özkıyım girişimi vakalarının incelenmesi, risk gruplarının ve mükerrer intihar riski olan grupların tespit edilmesidir.
Yöntem: Çalışma retrospektif olarak 2013-2018 yılları arasında Türkiye’nin Bingöl İlinde, intihar girişiminde bulunan 550 kişinin dosya verileri üstünde yapılmıştır. Bu çalışma kayıtlara dayalı geriye dönük bir araştırmadır. Verilerin analizde Pearson Ki-kare testi ve İkili Lojistik Regresyon testi kullanılmıştır.
Bulgular: İntihar girişim hızları düşme eğilimindedir, yüz binde 50’den yüz binde 32’ye düşmüştür. İntihar girişiminde bulunanların %91’i 35 yaş altında, %75’i kadın ve %36’sı öğrencidir. İntihar girişiminde bulunanların %30’u işsizdir. İntihar şekillerine bakıldığında ise %91’inin ilaç veya toksik madde ile, %3.5’inin kesici-delici aletle, %1.8’inin kendini asarak, geriye kalanların ise tüp gaz ile, ateşli silahla, yüksekten atlayarak girişimde bulunduğu görülmüştür. İntihar girişimlerinin %76,5’inin ilk intihar girişimi olduğu, %18,9’unun mükerrer intihar girişimi olduğu görülmektedir. İntihar girişimlerinin %2’sinde hem kendisinde hem de aile öyküsünde intihar girişimi olduğu görülmüştür. En önemli intihar sebepleri mental hastalık (%18,7) ve ailesel sorunlardır (%16). Cinsiyet değişkeni incelendiğinde, kadınlarda intihar nedenlerinde ailesel sorunların, mental hastalığın, karşı cinsle sorunların, aile içi şiddet, okul sorunlarının, iletişim sorunlarının, yalnızlığın ön planda olduğu, erkeklerde mental hastalığın, ailesel nedenlerin, karşı cinsle sorunların, yalnızlığın ön planda olduğu görülmektedir. Mental hastalığı olan intihar girişimi vakalarının en büyük kısmının depresif bozukluk hastaları (60) olduğu görülmüştür. Mental hastalığı olanlarda mükerrer intihar girişimi riski OR: 7.7 (4.51-13.26) kat, intihar sonrası psikiyatri konsültasyonu istenmeyen kişilerde de mükerrer intihar riski OR: 1.9 (1.16-3.22) kat artmaktadır.
Sonuç: Mental hastalık varlığının hem intihar girişimini hem de mükerrer intihar girişiminde önemli bir yerinin olduğu görülmüştür.
Anahtar kelimeler: Mental hastalıklar, intihar, gençler, kadınlar