3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
BİR ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜNDE BULUNAN BİNALARA AİT SU DEPOLARININ UYGUNLUĞU ve İÇME SUYUNUN MIKROBİYOLOJİK KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Medine Çiçek Girgin, Ali CEYLAN, Nida Özcan

Last modified: 2019-09-16

Abstract


Amaç:

Üniversite yerleşkesindeki su depolarının giriş ve çıkışlarından bakiye klor ölçümü yapmak, bakteriyolojik su örneği alıp mikrobiyolojik kirlilik düzeyini saptamak, aynı zamanda depoların fiziki durumlarının, periyodik bakımlarını değerlendirmek ve bunu mikrobiyolojik kirliliğe etkisinin saptayarak iyileştirme çalışmalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.

 

Yöntem:

Bu çalışma tanımlayıcı bir çalışmadır. Üniversite yerleşkesindeki 30 binada bulunan 23 depo araştırma kapsamına alınmıştır. Depoların fiziksel özelliklerini değerlendirmek amacı ile Depo Değerlendirme Formu hazırlanarak uygulanmıştır. Depo girişi, depo ile uç noktadaki çıkışlardan (musluk) ve 8 kuyudan bakiye klor ve PH ölçümü yapılmıştır. Devamında ise usulüne uygun bakteriyolojik analiz için steril su numune şişelerine örnek alınmış ve 4,5 mikronluk filtrelerden süzülerek uygun besiyerlerine ekimleri yapılmıştır.

 

Bulgular

Depoların % 36,0’ısı betonarme, % 6,0’sı galvaniz ve % 8,0’i sac/metal yapıdadır.  Betonarme depoların % 37,5 inde, Galvaniz depoların % 62,0’sinde,  Sac/ metal depoların %50,0’sinde mikroorganizma üremiştir. Depo girişinden alınan 5 numuneden  %60’ında Depolardan alınan 23 numuneden %52’sinde depo çıkışından alınan 33 numunenin %57’sinde mikroorganizma üremiştir. 54 numunede tespit edilen 26 farklı mikro organizmalar; Cupriavidus gilardii  %82,0,  Bacillus cereus, %4,0,  Delfita  acidovorans %2,0,  Stapphylococcus  spp. %48,0,  Enterobakter  spp %8,0, Aeromanas spp %13,0, Acinetobacter baumanni %2,0, Klebsiella pneumoniae %2,0,  Enterococcus spp %4,0,  Pseudomonas  stutzeri %4,0,  Rhizobium Radiobacter %2,0,  E. Coli %12,0 dir.

 

Sonuç ve öneriler:

Üniversite yerleşkesinde bulunan su depoları 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki yönetmelik' 've diğer ilgi alanları yönetilmesi uygun ortamları, periyodik olarak temizlenmediği ve su analizlerinin mevzuata uygun yapıdığı görülmüştür. Suyun temin edildiği kuyularda mikro organizma düzenlemesi yapılmalı su koruma önlemlerinin ivedilikle olması, su analizlerinin mevzuata uygun şekilde yapımının yapılması. Su depolarının düzenli olarak hazırlanması, dezenfekte edilmesi, güvenli içme ve kullanma suyu temininde en önemli basamaklardan birisidir.