3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
AMELİYATHANE HEMŞİRELERİNİN HASTA GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER (TRABZON İLİ ÖRNEĞİ)
GÖZDE ÖZLEM USTA, NİLGÜN ULUTAŞDEMİR

Last modified: 2019-09-04

Abstract


Amaç: Bu çalışmada ameliyathane hemşirelerinin hasta güvenliğine ilişkin tutumları ve etkileyen faktörleri belirlemek, iyi düzeyde hasta güvenliği kültürünü yerleştirmek için öneriler geliştirmek amaçlanmıştır.

Materyal ve Metod: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan bu çalışmanın evrenini, Ekim-Kasım 2017 tarihleri arasında Trabzon İli’nde Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi’nin ameliyathane birimlerinde çalışan 57 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi’nde çalışan ameliyathane hemşireleri arasından çalışmaya gönüllü olarak katılmak isteyen, tutum geliştirme açısından yeterli bir süre olarak en az 4 aydır ameliyathanede görev yapan ve araştırma döneminde aktif çalışan hemşireler (N=52 kişi) oluşturmuştur. Cevaplılık oranı %91.2 olmuştur. Araştırmanın yapılabilmesi için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan araştırmanın yapılabilmesi için 08/11/2017 tarih ve 2017/23618724 karar sayılı “Etik Kurul Onayı” ve araştırmanın yapıldığı Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Başhekimliği’nden 29/10/2017 tarihinde “Kurum İzni” alınmıştır. Araştırmanın verileri; katılımcıların bilgilendirilmiş onam formu, sosyodemografik özellikleri, kurumda ve meslekte çalışma özellikleri, çalışma koşulları ve hasta güvenliğini artırmaya yönelik düşüncelerini içeren 23 adet soru ile Güvenlik Tutumları Ölçeği (GTÖ-Ameliyathane Versiyonu) sorularından oluşan anketin, hemşirelerin ameliyathanedeki görevleri bittikten sonra kendilerine ayrılan dinlenme odasında birebir, yüz yüze, direkt gözlem altında 10-15 dk süre içinde araştırmacılar tarafından uygulanmasıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, ki-kare, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis ve korelasyon testleri kullanılmıştır.

Bulgular: Hemşirelerin %84.6’sı kadın, %15.4’ü erkek olup yaş ortalamaları 34.1±7.1’dir. Hemşirelerin Güvenlik Tutumları Ölçeği puan ortalaması 61.4±9.3’dür. Güvenlik raporlama sistemini etkin kullananların kullanmayanlara, hata raporlamada yönetim desteğini alanların almayanlara göre GTÖ puan ortalaması daha yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin yaşı, kurumda çalışma süresi, meslekte çalışma süresi ile GTÖ puan ortalaması arasında pozitif yönde çok zayıf ve istatistiksel olarak anlamsız bir ilişki tespit edilmiştir.

Sonuç ve Öneriler: Hemşirelerin hasta güvenliği tutumlarının orta düzeyde olduğu bulunmuştur. GTÖ alt boyutları açısından en düşük puan ortalaması yönetimle ilgili düşünceler, en yüksek puan ortalaması ise stres düzeyinin belirlenmesi alt boyutu olarak saptanmıştır. Ameliyathane hemşirelerinin çalıştıkları hastanedeki yöneticilerle yönetimle ilgili düşüncelerini ifade etmeye yönelik iletişim ve ekip işbirliği artırılmalıdır. Çalışanların hata bildirimine ilişkin korkularının giderilmesi, hasta güvenliği ile ilgili sorunları bildirme, raporlama ve hatalardan ders almayı kolaylaştıracak sistemlerin geliştirilmesine yönelik hata bildiriminde sağlık personeli yönetim tarafından desteklenmelidir.

Anahtar Kelimeler: Ameliyathane hemşireleri, Hasta güvenliği, Güvenlik kültürü, Raporlama.