3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE DOĞUM YAPAN ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRMEYE İLİŞKİN BİLGİ VE DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Fatma Yağmur Evcil, Gülsüm Zoroğlu

Last modified: 2019-10-09

Abstract


Giriş ve Amaç: Emzirmenin erken dönemde başlatılması ve başarıyla sürdürülebilmesi anne ve bebek için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle gebelerin emzirme konusundaki bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde doğum yapan annelerin, anne sütü ve emzirmeye ilişkin bilgi düzeylerini ve bebeklerini emzirme durumlarını belirlemektir.

Gereç ve Yöntem: Kesitsel analitik tipteki çalışmanın evrenini 1 Aralık 2018- 31 Aralık 2018 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde sağlıklı doğum yapan (37-42 haftalık, konjenital hastalığı olmayan bebekler), 18 yaşından büyük,  Türkçe konuşabilen, bebeği 2500 gramın üzerinde doğan ve emzirmeye engel kronik hastalığı olmayan 140 anne oluşturmuştur. Evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiştir ve 86 anneye ulaşılmıştır. Veri toplamı aracı olarak, 27 sorudan oluşan, araştırmacılar tarafından geliştirilen “Anne Sütü ve Emzirmeye İlişkin Bilgi ve Tutumlar Anketi” ve 1993 yılında geliştirilen “Emzirme Tanılama Ölçüm Aracı (LATCH)” kullanılmıştır. LATCH Emzirme Tanılama Ölçüm Aracının,cronbach alfa değeri 0.93 bulunurken, Türkçe uyarlama çalışmasındaki cronbach alfa değeri 0.95 bulunmuştur. Veriler SPSS for Windows 22.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Student-t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Mann-Whitney U testi, Kruskall-Wallis testi, Pearson Korelasyon Analizi ve lineer regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın uygulanabilmesi için Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Komitesinden 2018/175 sayılı izin alınmıştır.

Bulgular: Araştırmaya katılan annelerin yaş ortalamalarının 28,41±5,33 olduğu, %34.9’unun yükseköğretim mezunu olduğu, %65.1’inin daha önce emzirme deneyimi olduğu, %48.8’inin sezaryen doğum yaptığı belirlendi. Annelerin %43’ünün doğumdan sonraki ilk bir saat içinde bebeklerini emzirdiği, annelerin tamamının doğumdan sonraki ilk yirmi dört saat içinde bebeklerini emzirdiği görüldü. Annelerin %98.8’inin anne sütünün bebek için ideal besin olduğunu bildiği, %73.3 ‘ünün doğumdan hemen sonra emzirmenin doğum sonrası kanamayı azalttığını bilmediği belirlendi. Annelerin LATCH ölçek puan ortalamalarının 6,56±1,90 olduğu, ölçekten alınan puan ile anestezi alma durumu, doğum şekli, emzirme deneyimi, daha önce canlı doğum yapma durumu arasında istatistiksel düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptandı (p=0,010, p=0,009, p<0.001, p=0,003). Yaşayan çocuk sayısı ile ölçekten alınan puan arasında pozitif yönde orta anlamlı korelasyon bulundu. Çok değişkenli analizde anestezi almamak (β =0,945, p=0,014) ve çocuk sayısının artmasının (lineer, β =0,711, p<0,001) emzirme başarısını arttırdığı bulundu.

Sonuç: Annelerin emzirme başarısının emzirme deneyimleriyle ve doğum şekliyle ilişkili olduğu görülmüştür, özellikle emzirme deneyimi olmayan anneler doğru emzirmeyle ilgili motive edilmeli ve tüm anne adayları endikasyon dışı sezeryandan kaçınılması gerektiğiyle konusunda bilinçlendirilmelidir.

Anahtar kelimeler: Anne Sütü, emzirme, emzirme başarısı