3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
BİR TIP FAKÜLTESİNDEKİ BİRİNCİ VE ALTINCI SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM VE EMPATİ BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Özgün Pehlivan, Seval Alkoy

Last modified: 2019-09-25

Abstract


Giriş ve Amaç: Sağlık hizmetlerinin sunumunda hasta-hekim ilişkisi çok önemlidir. Bu ilişkinin belirleyicilerinden birisi hekimin iletişim ve empati becerileridir. Araştırmanın amacı, tıp fakültesi öğrencilerinin iletişim ve empati becerilerinin değerlendirilmesi ve bu becerileri etkileyen olası değişkenlerin belirlenmesidir.

Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırmanın evrenini bir tıp fakültesinde 2018-2019 döneminde öğrenim görmekte olan 276 birinci ve altıncı sınıf öğrencisi oluşturmakta olup; öğrencilerin 252’sine (%91,3) ulaşılabilmiştir. Veriler gözlem altında anket yöntemiyle o dönemde halk stajı yapmakta olan intörn doktorlar tarafından toplanmıştır. Anket formu, kişisel bilgilerin yanı sıra İletişim Becerileri Envanteri, Empatik Beceri Ölçeği-B Formu ve Hekimlikte İletişime Yönelik Tutum Aracı (HİYTA) olmak üzere üç ölçek içermektedir. Araştırmanın temel bağımsız değişkenleri cinsiyet, sınıf ve iletişim becerileri dersi alma durumuyken, bağımlı değişkenler iletişim becerileri envanteri toplam puanı ve alt ölçek puanları, empati beceri ölçeği toplam puanı ve HİYTA toplam puanıdır. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov, Student t, Mann Whitney U, Tek Yönlü ANOVA, Kruskal Wallis testleri ve Spearman ve Pearson korelasyon testleri kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi olarak p<0,05 kabul edilmiştir. Araştırmanın yapılabilmesi için ilgili tıp fakültesinin dekanlığından yazılı izin ve ilgili üniversitenin Sosyal Bilimlerde İnsan Araştırmaları Etik Kurulu’ndan etik onay alınmıştır.

Bulgular: Öğrencilerin %56,6’sı kadın, %42,2’si erkek olup %1,2’si cinsiyetini belirtmek istememiştir. Yaş ortalamaları 21,3±2,9 olup; % 60,7’si birinci sınıfta, %39,3’ü altıncı sınıfta öğrenim görmektedir. Kadınların iletişim toplam puanı, erkeklerden daha yüksektir (p<0,001). Empati beceri ölçeği toplam puanı ve HİYTA toplam puanı cinsiyete göre farklılık göstermemiştir (p=0,180, p=0,810). Tıp fakültesi birinci ve altıncı sınıf öğrencileri arasında iletişim becerileri, empati beceri ölçeği ve HİYTA toplam puanları yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p=0,844, p=0,837, p=0,327). Altıncı sınıf öğrencilerinin %58,8’i birinci sınıftayken düzenlenen iletişim becerileri dersine katılmıştır. İletişim becerileri dersine katılan öğrencilerin iletişim becerileri toplam puanı katılmayanlara göre daha yüksek olmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=0,052). İletişim becerileri dersine katılan ve katılmayan öğrenciler arasında empati beceri ölçeği ve HİYTA toplam puanları yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p=0,461, p=0,389).

Sonuç ve Öneriler: Kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre iletişim becerileri daha iyidir. Birinci ve altıncı sınıf öğrencileri arasında iletişim becerileri yönünden bir fark yoktur ve durum tıp eğitiminin bu konuda eksikleri olduğunu düşündürmektedir. İstatistiksel olarak anlamlı bir fark olmasa da iletişim becerileri eğitimi, öğrencilerin iletişim becerilerini olumlu yönde etkilemektedir. İletişim becerileri öğretilebilir ve geliştirilebilir bir kavramdır ve tıp eğitimi içerisinde daha fazla yer almalıdır.

Anahtar Sözcükler: Empati, İletişim, Tıp Öğrencileri