3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
ORTAOKUL VE LİSE ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK SOSYAL YETERLİLİK ALGILARININ SAĞLIĞI GELİŞTİRME DAVRANIŞLARINA ETKİSİ
TUĞÇE MERVE KALKANLI, ŞEYDA ÖZBIÇAKÇI

Last modified: 2019-09-27

Abstract


ÖZET

Amaç:Bu çalışma öğrencilerin sosyal ve akademik yeterlilik algılarının sağlığı geliştirme davranışlarına etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır.

Yöntem:Araştırma kesitsel tanımlayıcı korelasyonel bir çalışmadır.

Çalışmanın evrenini Gaziemir ilçesinde 20 okulda eğitim gören 12398 öğrenci oluşturmuştur. Öğrenci sayısına göre tabakalanan okullardan 1302 öğrenci örnekleme alınmıştır. Okullardaki şubelerden basit rastgele örneklemle seçilen öğrencilerin verileri yüzdelik hesaplamalar, ortalama,t testi ve Tukey HSD ile değerlendirilmiştir. Değişkenler arası ilişkiler Pearson Korelasyon analizi ve çoklu regresyon analiziyle incelenmiştir. Çalışmanın etik kurul izni Dokuz Eylül Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu’ndan, kurum izni İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınmıştır.  Veriler, onamları alınan öğrencilerden Yeterlilik Algısı Ölçeği ve Adölesan Sağlığı Geliştirme Ölçeği ile toplanmıştır.

Bulgular: Öğrencilerin sağlığı geliştirme davranışı toplam puanları ile sosyal yeterlilik algısı ve akademik yeterlilik algısı toplam puanları arasında güçlü pozitif yönde anlamlı ilişki vardır (p<.001).Çalışmamızda algılanan yeterlilik düzeyi ile adölesan sağlığı geliştirme davranışları toplamı ve altı alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır(p<.001). Adölesanların sağlığı geliştirme davranışlarına etkili olan değişkenler çok önemliden az önemliye doğru; sosyal yeterlilik, akademik yeterlilik, eğitim aldığı okul türü, annenin eğitim düzeyi, babanın çalışma durumu olarak sıralanmıştır (p<.001).Beş bağımsız değişken, öğrencilerde sağlığı geliştirme davranışı toplam puanına ait değişimi %48 oranında açıklamaktadır.

Sonuç ve Öneriler: Adölesanların sosyal ve akademik olarak algıladıkları yeterlilik düzeyleri arttıkça sağlığı geliştirme davranışları artmaktadır. Okul hemşirelerinin sağlığı geliştirme davranışlarına ilişkin öğrencilerin akademik ve sosyal yeterliliklerini de göz önünde bulundurdukları eğitim stratejilerini uygulamaları önerilir.

Anahtar Sözcükler:Adölesan dönem, Sağlığı geliştirme davranışları, Okul sağlığı hemşireliği, Akademik - Sosyal yeterlilik algısı