Last modified: 2019-09-20
Abstract
Giriş ve Amaç: İdeal bir beslenme için UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2002 yılından beri bebeklerin ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslenmesini önermektedir.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki araştırmamız için gerekli izinler alınmış olup,6 aydan büyük, 72 aydan küçük bebeği olmak, araştırmaya katılmayı kabul etmek araştırmaya alınma kriterleri olarak kabul edilmiştir. Araştırmacılar tarafından hazırlanan anket yüz yüze görüşme yöntemiyle, Arapça bilen hemşirelik öğrencilerince yapılmıştır. Suriyeli nüfusun hareketli olması, yerleşim yerlerinin tam olarak bilinememesi ve nüfusun tahmini olması nedenleriyle olasılıklı örneklem yöntemi kullanılamamış bunun yerine hesaplanan örneklem hacmine ulaşılıncaya kadar anket uygulanmıştır. Suriyeli nüfusun yoğun olduğu örneklem hacmi muhtemel prevalans %50 ve güven aralığı %95 alınmış ve 380 kişi hesaplanmıştır. Çalışmada 381 kişiye ulaşılıncaya kadar ev ziyaretleri yapılmıştır. Karşılaştırma yapabilmek için aynı mahallede yaşayan ve araştırmaya alınma kriterlerine uygun 381 kadına da anket uygulanmıştır. Kadınların demografik özellikleri, güvenli annelik hizmetlerinden yararlanımları ve emzirme davranışları frekans tabloları olarak hazırlanmış, karşılaştırmalar yapılmıştır. Karşılaştırmada tanımlayıcı analizler, ki-kare, crude odds ratio’lar, lojistik regresyon analizi yapılmıştır.
Bulgular: Suriyeli kadınların %54,6’sı, Türklerin ise %59,6’sı 25-34 yaş grubundadır. Türk ve Suriyeli kadınlar arasında eğitim durumları, ekonomik gelir, anne sütü ile besleme düşüncesi bakımından fark n anlamlıdır (p<0.05). Yenidoğana ilk verilmesi gereken besin hakkındaki düşünceler açısından, yerel annelerin %99,0’ı anne sütü olması gerektiğini düşünürken göçmenlerde bu oran %93,2 olarak bulunmuştur (p<0.05). Şekerli su verilmeli diyen göçmen oranı %6,5, yerel anne oranı %0,8, mama verilmeli diyen göçmen anne oranı %0,3 iken bu oran yerel anneler arasında %0,2 olarak bulunmuştur (p<0.05). Emzirme konusunda sağlıkçılardan destek alma oranı Suriyeli annelerde %14,3 iken 1.derece yakın aileden destek alma oranı %85,7, yerel annelerde bu oran sırasıyla %25,4 ile %74,6 olarak bulunmuştur. (p<0.05). Son çocuk ile ilgili emzirme davranışlarını incelediğimizde Türk annelerin %99,0’ının, Suriyeli annelerin %98,4’ünün emzirdiği, ilk ½ saat ile 1 saat içinde emzirmeye başlama oranının Türklerde %74,0, Suriyelilerde %64,0 olduğu görülmüştür. Türk annelerin %87,9’u, göçmen annelerin %81,1’i ilk gıda olarak anne sütü vermiştir. Suriyeli anneler arasında ilk gıda olarak şekerli su verme oranı %11,5, Türk annelerde %1,8 olarak bulunmuştur. İlk 6 ay ek gıda veren anne oranı Türklerde (n=162) %56,0, Suriyelilerde (n=160) %49,4 olarak bulunmuştur.
Sonuç ve Öneriler: Araştırmamızda Suriyeli ve Türk annelerin emzirme davranışları arasında fark bulunmuştur. Suriyeli annelere bu konuya yönelik iyileştirme eğitimlerinin yapılması, anne ve yeni doğan sağlığı için önemlidir. Araştırmamız toplum olarak bizimde halen emzirme davranışı sorunlarımızın devam ettiğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, göç, Suriye, Mardin