3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
KIRSAL ALANDA ÖRTÜ ALTI TARIMINDA ÇALIŞAN 18-49 YAŞ GRUBU KADINLARDA GENİTAL HİJYEN UYGULAMALARI
Derya ADIBELLİ, NUR ÖZLEM KILINÇ

Last modified: 2019-09-25

Abstract


Giriş ve Amaç: Örtü altı tarımında çalışan kadınlarda genital enfeksiyon yakınmalarının yoğun olması ve kadınların çoğunun kişisel koruyucu ekipman kullanmadığının (eldiven, önlük, bot,…) gözlenmesi, serada çalışılan sürede genital hijyen uygulamalarının aksatıldığını ya da bu uygulamaların doğru olmadığını düşündürmektedir. Kesitsel türde olan bu araştırma örtü altı tarımında çalışan 18-49 yaş grubu kadınların genital hijyen uygulamalarını incelemek amacıyla yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırma Temmuz-Eylül 2019 tarihleri arasında örtü altı tarımında çalışan 167 kadın ile yürütülmüştür. Araştırma verilerinin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu, Genital Hijyen Davranışları Ölçeği; değerlendirilmesinde SPSS 23.0 programı,  analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için ….. Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan etik onay alınmıştır.

Bulgular: Araştırmada kadınların Genital Hijyen Davranışları Ölçeği’nden toplam 84,10±7,36 puan aldıkları tespit edilmiştir. Araştırmada kadınların sosyal güvence varlığı, eğitim durumu, eşinin eğitim durumu ve ailenin aylık gelir durumuna göre ölçeğin geneli ve alt boyutlarında puanların farklılaştığı ve istatistiksel anlamlılık gösterdiği bulunmuştur (p<0,05, p<0,001). Kadınların AP kullanma durumuna göre genel hijyen davranışları alt boyut puanının ve ölçek toplam puanının farklılaştığı; ped değiştirme sıklığına göre adet hijyeni ve anormal bulgu farkındalığı alt boyutlarında ve ölçeğin genelinde puanların farklılaştığı ve bu farkın 3-4 saatte bir değişim yapanlar lehine olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Cinsel ilişki sonrası vajinal duş uygulayanların ölçeğin geneli ve tüm alt boyutlarda puanların düşüktür. Vajinal duşta kullanılan maddeye göre genel hijyen davranışları ve ölçeğin genelinde istatistiksel anlamlılık bulunmaktadır (p<0,05). Serada çalışırken kadın-erkek ortak tuvaleti kullanan kadınların tüm alt boyut ve ölçeğin genelinde puanları yüksek olmakla birlikte, genel hijyen davranışları ve ölçeğin genel puanında istatistiksel anlamlılık bulunmaktadır (p<0,05). Genital enfeksiyonlar konusunda daha önceden bilgi alanların genel hijyen davranışları ve anormal bulgu farkındalığı alt boyutları ile ölçeğin genel puanında istatistiksel anlamlılık bulunmaktadır (p<0,05). Lojistik regresyon analizinde, tuvalet öncesi el yıkamanın genital enfeksiyon öyküsü ile ilişkili olduğu (OR=0,202, p<0,05), serada çalışmanın, ortak tuvalet kullanımının ve tuvalet kağıdı kullanmanın genital enfeksiyon ile ilişkili olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05).

Sonuç: Kadınların Genital Hijyen Davranışları Ölçeği’nden yüksek puan aldıkları, dolayısıyla davranışlarının olumlu olduğu bulunmuştur.