Date: 2019-11-26 09:00 AM – 10:00 AM
Last modified: 2019-09-08
Abstract
GİRİŞ VE AMAÇ: "Engelsiz Kampüs" kavramı ülkemizde son zamanlarda öne çıkmaya başlayan bir kavramdır ve engelli öğrencilerin hayatlarını kolaylaştıracak, eğitime ve çalışma hayatına katılmalarını destekleyecektir. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin engelsiz kampüs konusunda duyarlılıklarını değerlendirmek, Engelsiz Kampüs ile ilgili farkındalık yaratmak ve bu konuda yapılacak çalışmalara zemin hazırlamak amaçlandı.
GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı tipteki çalışma Mart - Haziran 2019’da Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Evreni 1., 2. ve 3. sınıflardan 610 öğrenci oluşturmaktaydı. Gelişigüzel örnekleme yoluyla katılmayı kabul eden 362 öğrenci ile tamamlandı. Engelsiz kampüs konusunda duyarlılıklarını değerlendirecek bir anket, literatür ışığında hazırlanmış ve uygulanmıştır. Anketin ilk bölümünde demografik özellikler sorgulanmış; anketin ikinci bölümünde Likert tipi 2 grup soru bulunmaktadır. Birinci grup sorularla, 13 soru ile engelli bireyler için bir kampüste olması gereken düzenlemeler sorulmuş olup birden üçe kadar; 1.Katılmıyorum, 2.Fikrim Yok ve 3.Katılıyorum şeklinde cevap seçenekleri konulmuştur. Bir kişinin bu sorulardan alacağı puan 13-39 arasında değişmekte olup alınan toplam puan arttıkça engelsiz kampüs konusunda duyarlılıklarının artacağına ilişkin bir ölçüm gerçekleştirilmiştir. İkinci grup sorular ile yine birinci gruptaki sorular yönlendirilip ‘sizin okulunuzda mevcut mu?’ şeklinde sorulmuş olup 1.Hayır, 2.Bilmiyorum 3.Kısmen, 4.Oldukça, 5.Çok seçenekleri konulmuştur.Veriler analizinde Ki kare, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır.Etik Kurul onayı ve Kurum izni alınmıştır.
BULGULAR: Katılımcıların %3.3’ünün (n=12) kendisinde herhangi bir engelilik durumu, %18.2’sinin (n=66) ise ailesinde engelli birey mevcuttu. Araştırmaya katılanların %72.1’inin (n=262) bugüne kadar herhangi bir engel türünde arkadaşı olmuş; ancak %28.2’ si (n=102) engelli bir bireye yardımcı yardımcı olduğunu ve %8.8’i (n=32) engelli bireyler ile ilgili bir etkinliğe katıldığını belirtmiştir. Katılımcıların cinsiyet, sınıf, engelli bireyler ile ilgili bir etkinliğe katılma durumları ve kampüslerini engelli bireyler için uygun bulup bulmama durumlarına göre engelsiz kampüs duyarlılık puanlarının arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmiştir (p<0.05). Katılımcıların bugüne kadar engelli arkadaşının olması ile engelli bir bireye yardımcı olma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sınıf ile engelli bireylerle ilgili bir etkinliğe katılma durumu arasında da anlamlı ilişki gözlenmiştir (p<0.05).
Katılımcıların kendi kampüslerinde fark ettikleri eksiklikler sırasıyla Fikir belirtmemiş % 50, Asansör %37.8, Ulaşım %32.0, Amfiler % 3.8, Fiziki şartlar % 2.6, Rampa yok %2.3, Ders materyalleri %1.9 ve Yemekler % 1.3 olarak saptanmıştır.
SONUÇ VE ÖNERİLER: Üniversite öğrencilerinin Engelsiz Kampüs konusunda duyarlılıklarını değerlendiren söz konusu anketin, geçerliliği ve güvenilirliği yüksek olan bir ölçek haline getirilmesi önerilebilir.
Anahtar Sözcükler: Engelsiz Kampüs, engellik, kampüs