3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
KADINLARIN RAHİM AĞZI KANSERİ HAKKINDA BİLGİ VE FARKINDALIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Sabriye UÇAN YAMAÇ, Aysun GÜZEL

Last modified: 2019-10-11

Abstract


Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı 30-65 yaş arası kadınların rahim ağzı kanserihakkındaki bilgi ve farkındalıklarını belirlemektir.

Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcıtipte epidemiyolojik bir araştırmadır ve Antalya ili Serik İlçesi’nde yapılmıştır. Araştırma Antalya ili Serik İlçesinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, 1 Haziran-31 Temmuz tarihleri arasında Serik İlçesinde bulunan Aile Sağlığı Merkezlerine Human PapillomaVirus (HPV) testi için gönüllü olarak başvuran 30-65 yaş arası 331 kadın, örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden 277 kadın oluşturmuştur. Araştırmaya katılım yüzdesi %83,6’dır. Araştırmada, kişisel bilgi formu (9 soru), rahim ağzı kanseribilgi ve farkındalık sorularını (26 soru)içeren 35 soruluk veri toplama aracı kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 kullanılmıştır.

Bulgular:Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 42,00±8,07 (en az=30,00; en fazla=65,00) olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan kadınların %62,8‘i ilkokul mezunudur ve %72,9’u çalışmamaktadır. Kadınların %94,9’u rahim ağzı kanserini duymuştur; %40,8’i rahim ağzı kanseri konusunda orta düzeyde bilgili bulmaktadır ve rahim ağzı kanseri bilgisini %41,8’i doktorlardan, %41,5’i ebelerden almıştır. Kadınların %15,5’inin birinci derece yakınlarında kanserli bireyler bulunurken; %65,3’ü rahim ağzı kanserinin önlenebileceğini düşünmektedir. Kadınların %46,2’si HPV’yi duymuştur, %39,7’si HPV ile ilgili hiçbir bilgisinin olmadığını ifade etmiştir, HPV bilgisi olanlar bu bilgiyi %24,8 doktorlardan, %23,6 ebelerden almıştır. Kadınların %14,4’ü HPV’nin cinsel yolla, temasla ve ortak eşyayla bulaşabileceğini ifade etmiştir. Kadınların %41,9’u HPV aşısı vurulabilecek yaş grubunda olsaydı aşıyı kendine yaptırabileceğini, %36,1’i HPV aşısını çocuğuna yaptırabileceğini ifade etmiştir.

Sonuç ve Öneriler:Araştırmaya katılan kadınların rahim ağzı kanseri bilgileri yüksek olsa da rahim ağzı kanserine ve genital siğile sebep olan HPV (rahim ağzı kanseri virüsü) hakkında ki bilgileri ve farkındalıkları yetersizdir. Aile Sağlığı MerkezlerindeHPV enfeksiyonu konusunda ergenlerin ve ailelerinin bilgilendirilmesine yönelik çalışma ve programlarının koordine edilmesi önerilebilir.

Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Human PapillomaVirus, Rahim Ağzı Kanseri, Bilgi, Farkındalık.