3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
MEME KANSERİNDE FARKINDALIK KAZANDIRMA: EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖZEL ÇALIŞMA MODÜLÜ DENEYİMİ
Ece Fidan Küçük, Aliye Mandıracıoğlu

Last modified: 2019-08-29

Abstract


GİRİŞ VE AMAÇ: Yapılan çalışmalar, başta öğrenciler olmak üzere, topluma eğitim verecek kişilerin, meme kanserinde erken tanı ve korunmada yeterli bilgi ve deneyimine sahip olmadığını ve halkı eğitebilecek düzeyde yetkinlik kazanamamış olduklarını göstermiştir. Çalışmanın amacı, meme kanserinden korunmada farkındalık kazandırmayı hedefleyen bir özel çalışma modülüne (ÖÇM) katılan ….Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencilerinin bu konudaki görüşlerinin değerlendirilmesidir.

GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı nitel tipte bu çalışma, …Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıf 14 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. ÖÇM kapsamında öğrencilere, halk sağlığı, genel cerrahi, anatomi, radyoloji, tıp eğitiminden birer öğretim üyesi teorik eğitim, meme maketi üzerinde uygulamalı eğitim ve eğitici eğitimi vermiştir. Öğrenciler hazırladıkları eğitim materyalleri ile 3 kadına eğitim vermiştir. Eğitimin başında öğrencilere meme kanserinde erken tanı ve koruyucu hizmetler konusunda açık uçlu 5 soru yöneltilmiştir: Meme kanserinde koruyucu hizmetler neden önemlidir?, KETEM (Kanser Erken Teşhis Ve Tarama Merkezi) nedir?, Mamografinin amacı nedir?,  Kadınlara kendi kendine meme muayenesini öğretmek neden önemlidir?, Kadınlar neden kendi kendine meme muayenesi  yapmazlar?. Eğitim sonunda, öğrencilerle ve eğitim alan kadınlarla görüşülerek geri bildirimleri alınmıştır. Çalışmanın verileri bu yanıtlar ve geri bildirimler değerlendirilerek oluşturulmuştur.Etik kurul onayı alınmıştır (26.06.2018 tarih 18-6.1/37 nolu karar).

BULGULAR: Meme kanserinde koruyucu hizmetlere ilişkin verilen yanıtlara göre öğrenciler; kendi kendine meme muayenesinin erken tanı ve tedavi için çok önemli olduğunu, mortalite, morbidite ve sağlık harcamalarını azalttığını, mamografi ile memedeki patolojilerin görüntülendiğini, kadınlara kendi kendine meme muayenesi öğretmekle memedeki patolojilerini erkenden tespit edebileceklerini, kadınların kendi kendine meme muayenesi yapmamalarının nedeninin, korkmaları ve/veya bilmiyor olmalarından kaynaklanabileceğini belirtmişlerdir. Diğer taraftan KETEM’ i hiçbirinin duymadığı anlaşılmıştır. Geri bildirimlerinde, eğitimin beklentilerini karşıladığını, farklı bölümlerden öğretim üyeleri ile multidisipliner bir program yürütülmesinin ilgilerini canlı tuttuğunu, meme maketinin ve makette yer alan patolojilerin, eğitici olduğunu ve muayeneyi öğrenmelerine katkı sağladığını, ekip olarak, eğitim materyali hazırlamanın, zevkli ve eğitici bir uğraş olduğunu, kadınlara verdikleri eğitimler esnasında heyecanlansalar da, bu deneyimin öğretici olduğunu bildirmişlerdir. Eğitim alan kadınlar ise, pek çok bilmedikleri şey olduğunu fark ettiklerini, geleceğin hekimlerinden bu konuları öğrenmekten gurur duyduklarını, özellikle meme maketi üzerinde bunu öğrenmenin etkileyici olduğunu, maketteki şişlikleri elleyince konunun ne denli önemli olduğunu canlı canlı yaşadıklarını belirtmişlerdir.

SONUÇ VE ÖNERİLER: Öğrenciler ve eğitim alan kadınlar, meme kanserinde koruyucu hizmetlerin ne kadar önemli olduğuyla ilgili farkındalık kazanmışlardır. Öğrencilerin daha önce bilgi sahibi olmadıkları KETEM’in faaliyetlerini de toplumda tanıtmak üzere görev üstlenmişlerdir. Tıp fakültelerinde, Sağlık Bakanlığının yürüttüğü kanserden korunma programlarının ve hizmetlerinin öğretilmesi, her biri sağlık danışmanı ve eğiticisi olacak tıp öğrencileri için çok önemlidir.

Aliye Üster Vakfı bilimsel proje desteği alınmıştır ve herhangi bir çıkar ilişkisi yoktur.

Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, meme kanserinde koruyucu hizmetler, tıp fakültesi öğrencisi, eğitim