3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
BİR ÜNİVERSİTE PERSONELİNDE AĞIZ SAĞLIĞI VE ORAL HİJYEN DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ
Uçar KÜÇÜK, Selver Suna BAŞAK

Last modified: 2019-09-26

Abstract


Giriş ve Amaç: Ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlığının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Ağız ve diş sağlığının bozulması bireylerin yaşam kalitesini de olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, ağız ve diş sağlığının korunması ve devamlılığının sağlanması gerekir. Bu çalışma, Artvin Çoruh üniversitesinde çalışan idari ve akademik personelin ağız ve diş sağlığı ile ağız bakımı düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı tiptedir. Çalışmanın yapılabilmesi için Artvin Çoruh Üniversitesi etik kurulundan onay alınmıştır. Çalışmanın evrenini, Artvin Çoruh Üniversitesi’nde çalışan idari ve akademik personel oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2017 Ekim, Kasım ayları arasında Artvin Çoruh Üniversitesi’nde çalışan ve ankete katılan 122 idari ve akademik personel oluşturmaktadır. Ankette sosyo-demografik sorular ve ağız sağlığına yönelik sorular yer almaktadır. Ağız sağlığına yönelik sorular çürük, protez, dolgu ve diş eti hastalığı olma durumları, diş temizliği düzenleri ve kullandıkları malzemeler gibi sorulardan oluşmaktadır.

Bulgular: Araştırmaya katılanların %31,1’i idari personel, %68,9’unu akademik personel oluşturmaktadır. Katılımcıların %33,6’sının 31-35 yaş aralığında olduğu, %53,3’inin erkek ve %59,8’i evli olduğu, %51,6’sının çocuğunun olmadığı ve %63,9’unun lisansüstü eğitime sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılanların %71,3’ünün dişlerini düzenli fırçaladığı, %49,2’sinin günde birden fazla diş fırçaladığı, %61,5’inin diş fırçası dışında temizlik ürünü kullanmadığı, %26,2’sinin diş ipi, %27,9’unun ağız gargarası kullandığı, %84,4’ünün manuel diş fırçası kullandığı, %14,8’inin düzenli diş hekimine gittiği ve %73’ünün yalnızca diş ağrısı durumunda diş hekimine gittiği saptanmıştır.

Sonuç ve Öneriler: Bu çalışmanın sonucunda, kişilerin fırçalama alışkanlığının olması yanında diş ipi ya da gargara kullanma alışkanlığının düşük olduğu görülmüştür. Bir üniversitede çalışan akademik personelin ağız ve diş sağlığı konusunda topluma örnek olması açısından farkındalığının artırılması önem arz etmektedir. Çünkü bu kişiler toplumda sosyokültürel olarak daha üst düzeyde yer almakta ve daha fazla insana hitap etmektedir. Bu sonuçlar ışığında, toplum ağız ve diş sağlığı konusunda daha fazla bilgilendirilmelidir. Ayrıca, topluma düzenli diş hekimine gitme alışkanlığı kazandırılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Ağız sağlığı, oral hijyen, üniversite personeli