3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Sosyal Ağların Kullanımı ve Stresle İlişkisi
Uğur BİLGE, Emine Esra VARKAL TOPRAK, LEVENT DÖNMEZ

Last modified: 2019-10-01

Abstract


GİRİŞ ve AMAÇ: Sosyal ağ kullanımı tüm dünyada özellikle genç yaş grubunda yaygınlaşmaktadır. Şu ana kadarki çalışmalarda çeşitli risk gruplarında sosyal ağların ve internetin aşırı kullanımın ruhsal, fiziksel ve sosyal olumsuzluklara yol açtığı bildirilmiştir. Şimdiki çalışmanın amacı; tıp fakültesi öğrencilerinin sosyal ağ kullanım alışkanlıklarını ve stres düzeylerini saptamak ve ağ kullanım sıklığı ile stres arasındaki ilişkiyi incelemektir.

GEREÇ ve YÖNTEM: Bu çalışma kesitsel bir araştırmadır. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2017-2018 eğitim yılında öğrenim gören toplam 2183 Tıp Fakültesi öğrencisinin 1311’ine (%60,05), katılımcıların kişisel özelliklerinin ve algılanan stress ölçeğinin yer aldığı bir anket uygulanmıştır. Çalışma için etik kurul onayı alınmış, kullanılan ölçeğin geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları başka araştırmalarda gösterilmiştir. Ölçekten alınan puanların ortanca değeri (10 puan) üzerindekiler “stress puanı yüksek grup” olarak tanımlanmıştır. Sosyal ağ kullanım süresi bağımsız değişken olarak, stress puanı yüksekliği bağımlı değişken olarak ve diğer kişisel özellikler kontrol değişkeni olarak tanımlanmıştır. Veriler logistic regresyon ile analiz edilmiştir.

BULGULAR: Herhangi bir sosya ağı kullanan öğrenci sayısı 1203’dir (%91,8) ve 108 öğrenci (%8,2) hiçbir sosyal ağı kullanmadığını ifade etmiştir. Facebook kullanan 928 kişi (%70,8), Instagram kullanan 512 kişi (% 39,1) ve twitter kullanan 269 kişidir (%20,5). Toplam 766 öğrenci (%58,4) soyal ağlarda günde bir saatten fazla zaman geçirmektedir. Lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre ; öğrencinin bulunduğu sınıf, cinsiyet, tıp fakültesinden memnuniyetsizlik, yalnızlık hissi, stresle başa çıkma becerisi ve anne babanın birlikteliği stress varlığı ile ilişkili bulunmuştur. Diğer değişkenlerin düzeltilmesinden sonar sosyal ağları daha uzun sure kullananların stress sıklığı 1,3 kat (OR=1.35; 95% CI=1.05-1.74; p<0.05) daha fazla bulunmuştur.

SONUÇ ve ÖNERİLER: Tıp Fakültesi öğrencilerinde sosyal ağ kullanım sıklığı diğer ülkelerde ve benzer yaş grubundaki gruplarla benzerdir. Sosyal ağ kullanımı ile stress arasında bir ilişki olduğunu gösteren kanıtlar vardır. Tıp eğitimi sürecinde öğrencilerin sağlık ve sosyal desteğinin sağlanmasında şu ana kadar bilinen diğer stress faktörlerinin yanında sosyal ağ kullanımının da dikkate alınması yararlı olacaktır. Sosyal ağları daha fazla kullananların ruhsal, fiziksel ve davranışsal gelişimlerinin daha yakından izlenmesi gerekebilir.

Anahtar Kelimeler: sosyal ağ kullanımı, stress, tıp fakültesi öğrencileri, tıp eğitimi