3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
TIP ÖĞRENCİLERİ VE KOZMETİK AMAÇLI TIBBİ MÜDAHALELER: DENEYİM VE TUTUMLARIN BELİRLENMESİ
Nüket Paksoy Erbaydar, Nesrin Çilingiroğlu, Güven Gökgöz, Zeynep Devran Muharremoğlu, Şeyma Aliye Kara, Meryem Şeyma Ak, Mahmud Fazıl Aksakal, Aydın Bartu, Yusuf Furkan Güneş, Mehmet Ali Öney, Ahmet Özcan, Mehmet Buğra Tümtaş, Hatice Ezgi Yılmaz

Last modified: 2019-10-01

Abstract


Giriş ve Amaçlar: Estetik/kozmetik amaçlı tıbbi müdahaleler 21. yüzyılda artmıştır. Bu çalışmayla Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 öğretim yılı Dönem VI öğrencilerinin, estetik/kozmetik amaçlı tıbbi müdahalelerle ilgili deneyimlerinin ve tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırmaya 274 öğrenci katılmıştır. Araştırma verileri online uygulanan bir veri toplama formuyla toplanmış; katılımcıların sosyo-demografik ve kozmetik amaçlı tıbbi müdahalelerle ilişkili özellikleri, konuya ilişkim eğitim alma, gözleme ve kendilerine yaptırma durumlarını içeren sorularla birlikte ‘Estetik Cerrahiyi Kabul Ölçeği (ECKÖ)’ kullanılmıştır. ECKÖ’den alınan puan arttıkça estetik/kozmetik amaçlı cerrahi müdahaleleri kabul düzeyi artmaktadır. Veriler düzenlenerek, sayı ve yüzde dağılımlar şeklinde analiz edilmiştir. Araştırmanın yürütülebilmesi için resmi izinler ve öğrenci yazılı onamları alınmıştır.

 

Bulgular: Katılımcıların %51,5’i (n=141) kadın, yaş ortalamaları 23,6±1,1’dir ve %47,8’inin ailelerinin ekonomik durumu “iyi”dir. Araştırmaya katılan kadınların %29,1’i (n=41), erkeklerin %16,5’i (n=22), estetik/kozmetik amaçlı tıbbi müdahale yaptırırken (p=0,010), 63 kişi 72 estetik/kozmetik amaçlı tıbbi müdahale yaptırmıştır (1,14 ± 0,353 SS). Estetik/kozmetik amaçlı tıbbi müdahale yaptıranların %56,0’sı (n=35) estetik amaçlı diş tedavisi, %35,0’i (n=22) lazer uygulamaları, %7,9’u (n=5) estetik ve fonksiyonel burun düzeltmesi yaptırmıştır. Katılımcıların ECKÖ puan ortalaması 53,7±19,7; en küçük en büyük değerler 15 ve 105’tir.

Cinsiyete göre ECKÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,937). Estetik/kozmetik amaçlı tıbbi müdahale yaptıran katılımcıların ölçek puanlarının ortancası 66,0 iken, estetik/ kozmetik amaçlı tıbbi müdahale yaptırmayan katılımcıların ölçek puanlarının ortancası 49,0’ dur (p<0,001). Ailesinde ya da arkadaşları arasında estetik/kozmetik amaçlı tıbbi müdahale yaptıran birey bulunan katılımcıların ölçek puan ortalamaları bulunmayanlardan anlamlı olarak farklıdır (sırasıyla p=0,006 ve p=0,003).

Sonuç ve Öneriler: Estetik/kozmetik amaçlı tıbbi müdahaleler konusunda tıp öğrencilerinin eğitiminde etik, hukuk ve uygulama açısından yaklaşımın ne olması gerektiği açıklığa kavuşturulmalıdır. Tıp eğitiminde estetik/kozmetik müdahalelerin farklı bakış açılarını içerecek biçimde ele alınması yararlı olacaktır.

Anahtar Sözcükler: Estetik Müdahale, Kozmetik Müdahale, Beden Algısı, Tıp Öğrencisi