Last modified: 2019-10-19
Abstract
GİRİŞ VE AMAÇ: İşyerindeki çalışanlara, makinelere, tesislere ve üretime yönelik oluşan tehlike ve aksaklıkların araştırılması ve önlenmesi için yapılan çalışmaların tümü iş güvenliğini oluşturur.Öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmaları ülkemiz ve dünya için büyük önem arz etmektedir.Bu çalışmanın amacı Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgilerini değerlendirmektir.
GEREÇ VE YÖNTEM:Bu tanımlayıcı araştırmada anketle veri toplanmıştır. Çalışma evrenini Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesinde öğrenim gören 525 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya katılmayı kabul eden 150 kişi örneklemi oluşturmuştur. Araştırmaya katılım oranı %28,57’dir. Araştırma anketi 3 sosyodemografik, 23 tane konuya yönelik toplam 26 kapalı uçlu sorudan oluşmaktadır. Anketler SPSS 23 programında analiz edilmiştir.
BULGULAR: Araştırmaya katılanların %73’ü 20-25 yaş arasında olup %53’ü erkektir ve %35’i 4. Sınıf öğrencisidir.Ankette bulunan ‘’İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bilginiz var mı?’’sorusuna %57 evet,%29 hayır ve %14 kısmen cevabı verilmiştir.’’Okulda iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldınız mı?’’ sorusuna %71’i hayır,%18’i evet,%11’i kısmen cevabını vermiştir.’’Yapacağınız meslekle ilgili zorlukları biliyor musunuz?’’ sorusuna %71 evet cevabı verilmiştir. ‘’Yapacağınız işin tehlike sınıfı hangisidir?’’sorusuna %46 çok tehlikeli,%8 bilmiyorum,%6 az tehlikeli cevabını vermiştir.Katılımcılara sorulan ‘’İş sağlığı ve güvenliği kanununu duydunuz mu?’’ sorusuna %66 evet,%18 kısmen ve %16 hayır cevabı verilmiştir.‘’İş sağlığı ve güvenliği kanununun size getireceği yükümlülükleri biliyor musunuz?’’ sorusuna %41 hayır,%34 evet,%25 kısmen cevabı verilmiştir.’’Sizce işçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirilmesi gerekli midir?’’ sorusuna %98 evet cevabı verilmiştir. ‘’Yapacağınız meslekle ilgili sıkıntıları üniversiteye gelmeden önce mi biliyordunuz;üniversiteye geldikten sonra mı öğrendiniz?’’ sorusuna %50’si önce,%41’i sonra,%9’u bilmiyorum cevabını vermiştir.‘’Yapacağınız işteki acil durum planlarını biliyor musunuz?’’ sorusuna %49 hayır,%26 evet,%25 kısmen cevabı verilmiş olup ‘’İşyerinde size sunulacak olan sosyal hakları biliyor musunuz?’’ sorusuna %40 hayır cevabı verilmiştir.’’Sizce insanlar iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirilmeli midir?’’ sorusuna %95 evet cevabı verilmiştir.
SONUÇ VE ÖNERİLER:Yapılan anketten çıkan sonuca göre öğrencilerin çoğu iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Bu çalışmadan çıkan sonuçlara göre öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirilmeleri gerektiği düşüncesi ağır basmaktadır.Öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği konularına önem verdikleri fakat öğrencilere yeterli bilgilendirme yapılmadığı görülmektedir.Okullarda iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili eğitimler verilmelidir.İş sağlığı ve güvenliği dersleri zorunlu veya seçmeli olarak okutulmalıdır.Öğrencileri bilgilendirmek amacıyla broşürler dağıtılmalıdır.
ANAHTAR KELİMELER:Öğrenci,İş Sağlığı ve Güvenliği,İnşaat Mühendisi.