3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİNDE YATAN HASTA YAKINLARININ MEMNUNİYET DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
İzzettin Toktaş, Ayda Güzel, Gülşen Yalçın

Last modified: 2019-10-06

Abstract


Giriş ve Amaç

Bu çalışma, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde yatarak tedavi gören hasta yakınlarının verilen hizmetten memnuniyet düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem

Bu çalışma, 2018 yılı içerisinde Çocuk Hastalıkları Hastanesinde yatan hasta yakınlarını kapsamaktadır. Araştırma tanımlayıcı niteliktedir. 2018 yılında toplam 27.319 hasta yatışı olmuştur. Hastane Kalite Birimi tarafından, gönüllülük esasına dayalı olarak her ay her servisten (yedi Servis) taburculuk gününde araştırmayı kabul eden ilk 10 kişi olmak üzere toplam 840 kişiye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen “Yatan Hasta Memnuniyet Anketi” kullanılmıştır. Anket formunda soruların 3’ü demografik özellikleri, 14’ü ise serviste sunulan hizmetlerin algılanmasına yönelik memnuniyet ile ilgili soruları içermektedir. Üçlü likert tipinde hazırlanmış sorulara; Evet 3 puan, biraz/kısmen 2 puan ve hayır 1 puan olarak değerlendirilmiştir. Anketten alınacak puanlar 14-42 arasında değişmektedir. Hastane 442 yataklı dal hastanesi olup, koğuş tipi odalara sahip olup, nitelikli yatak oranı % 6 dır. Verilerin analizinde SPSS 21.0 programından yararlanılarak Kruskal-Wallis Testi ve Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. P<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.

Bulgular

Bu çalışma 840 hasta yakının katılımı ile gerçekleşmiştir. Çalışmaya katılanların %93.1’i (782 kişi) kadın ve %6.9’u (58 kişi) erkektir. Katılımcıların %14.8’i 20 yaşın altında, %41.3’ü 20’li yaşlarda, %26.5’i 30’lu yaşlarda, %17.4’ü 40 yaş ve üstüdür. Eğitim durumuna göre %30.2’si okur-yazar değil, %32.4’ü ilkokul mezunu, %18.7’si ortaokul mezunu, %12.3’ü lise ve üzeri bir eğitime sahiptir.

Katılımcıların anket sorularına verdikleri yanıtlar değerlendirildiğinde yatan hasta yakınları en fazla memnuniyet ifade ettikleri konular; “Yemek dağıtan personel hijyen kurallarına uygun davrandı (%95.1)”, “Doktorum tarafından hastalığım hakkında bana bilgi verildi (%94.8)”, “Yemeklerin sıcaklığı uygundu (%94.4)”, “Doktorum (%94.4) ve Hemşireler (%94.4) bana karşı ilgiliydi.” En az memnuniyet ifade ettikleri konular ise; “Hastane (poliklinikler, muayene olduğunuz oda, bekleme alanları, tuvaletler) genel olarak temizdi (%84.0)”, “Hasta odası ve çevresinde genel olarak sessiz ve sakin bir ortam sağlanmıştı (%85.9)”, “Temizlik personeli bana karşı ilgiliydi (%89.4)”. Yaş ve cinsiyete göre memnuniyet düzeyleri istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p>0.05). Lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip kişilerin memnuniyet düzeyleri, ortaokul ve altı kişilere göre düşük bulunmuştur (p<0.05).

Sonuç ve Öneriler

Genel olarak yatan hasta yakınlarının memnuniyet düzeyleri yüksek bulunmuştur. Hasta odası ve çevresinde genel olarak sessiz ve sakin bir ortam sağlanması ve genel temizlik konusunda memnuniyet düzeyinin düşük bulunması nitelikli oda sayısının az olmasına bağlı olduğu düşünülmüştür. Eğitim düzeyi yüksek kişilerin memnuniyet düzeyleri daha düşük bulunmuştur. Temizlik personeline iletişim ve temizlik konusunda eğitim planlanmıştır.  Temizlik personelinin çalışma sistemi gözden geçirilmesi önerilmiştir.

Anahtar sözcükler: Çocuk, Hasta Memnuniyeti, Yatan hastalar