3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
SAĞLIK BİLİMLERİ VE İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ORGAN BAĞIŞINA İLİŞKİN BİLGİ VE TUTUMLARI
GÜLAY YILMAZEL, Ayşe ÇALMAZ, Emre KELEŞ

Last modified: 2019-08-27

Abstract


Giriş ve Amaç: Organ bağışı ve transplantasyonu organ yetmezliği olan pek çok birey için hayat kurtarıcıdır. Bireylerin organ bağışına yönelik tutumlarının genelde olumlu olduğu halde gerçekte organ bağışçısı olarak kayıt yaptırmadıkları belirtilmektedir.

Bu çalışmanın amacı Sağlık Bilimleri ve İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin organ bağışına ilişkin bilgi ve tutumlarının karşılaştırılmasıdır.

Gereç-Yöntem: Kesitsel türdeki bu çalışma Mart-Mayıs 2019 tarihleri arasında bir üniversitenin Sağlık Bilimleri ve İlahiyat Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerinde yapıldı. Araştırmanın evrenini bu iki fakültede öğrenim gören 960 öğrenci, örneklemini ise bu fakültelerin birinci ve dördüncü sınıflarında öğrenim gören 530 öğrenci oluşturdu. Çalışma kapsamına 417 öğrenci dahil edildi. Araştırmanın verileri öğrencilerin sosyo-demografik özelliklerini, organ transplantasyonu ve bağışına yönelik bilgi ve tutumlarını içeren 31 soruluk bir anket formu aracılığıyla toplandı. Çalışmanın yapılabilmesi için Hitit Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik kurulundan onay alındı. Verilerinn değerlendirilmesi SPSS 22 programı aracılığı ile yapıldı. Değerlendirmelerde yüzdelik, ortalama, ki-kare ve Binary lojistik regresyon analizi yapıldı. Değerlendirmelerde p<0.05 değeri istatistiksel açıdan anlamlı kabul edildi.

 

Bulgular: Organ bağışında bulunan öğrencilerin oranı %15,3 olup tamamı sağlık bilimleri öğrencisiydi. Genelde sağlık bilimleri öğrencilerinin organ transplantasyonu ve bağışına yönelik bilgileri ilahiyat fakültesi öğrencilerine göre anlamlı ölcüde daha yüksekti (p<0.05). Sağlık bilimleri öğrencilerinin %27,2’si, ilahiyat fakültesi öğrencilerinin %61,7’si, tüm öğrencilerin %42,7’si organlarını bağışlamada istekli olduğunu belirtti. Organlarını bağışlamada sağlık bilimleri öğrencilerine göre ilahiyat fakültesi öğrencileri göre 4 kat, kadınlar erkeklere göre 2 kat, dördüncü sınıf öğrencileri birinci sınıf öğrencilerine göre 2 kat,  organ bağışı konusunda kendisini sorumlu hissedenler 3.7 kat daha istekli idi.

 

Sonuç: Çalışmamızda organlarını bağışlayan öğrencilerin oranı oldukça düşük iken organlarını bağışında istekli olanların oranı kabul edilebilir oranda bulundu. Sağlık bilimleri öğrencilerinin organ bağışına yönelik bilgi ve tutumları ilahiyat fakültesi öğrencilerine göre daha pozitifti.

 

Anahtar Kelimeler: Organ bağışı, bilgi, tutum, üniversite öğrencisi