3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ERKEN UYARI CEVAP SİSTEMİ’NDE YER ALAN BATI NİL VİRÜSÜ HABERLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Mehmet Uyar, Elif Nur Yıldırım Öztürk, Tahir Kemal Şahin

Last modified: 2019-09-23

Abstract


Giriş ve Amaç: Temmuz 2019’da İstanbul’da Batı Nil Virüsü (BNV) enfeksiyonuna sahip dört kişi bulunduğuyla ilgili basında çeşitli haberler yer almış olup konu ülkemizde gündeme gelmiştir. BNV artropod ilişkili bir hastalıktır. Etkenin doğal yaşam döngüsü Culex cinsi sivrisinekler ile kuşlar arasında olmaktadır. Bu döngü sırasında insanlar ve diğer memeliler geçici konak olabilirler. BNV enfeksiyonları günümüzde Afrika, Orta Asya, Avrupa, Avustralya ve Kuzey Amerika’da endemiktir. BNV; özellikle merkezi sinir sistemini enfekte ederek, hafif bir klinik tablodan menenjit, ensefalit ve ölüme kadar uzanan ciddi nörolojik klinik tablolara dek, geniş spektrumda hastalığa neden olur. Hastalığın bilinen standart bir tedavisi ve FDA onayı almış bir aşısı yoktur. BNV’den korunmada temel prensipler; vaka sayısının izlenmesi, kuş ölümlerinin izlenmesi, sivrisinek larva haritalarının takibi, sivrisineklerle mücadele ve bireysel olarak sivrisineklerden korunmadır. Bu çalışma ile Dünya Sağlık Örgütü Erken Uyarı Cevap Sistemi’nde (DSÖ-EUCS) yer alan BNV haberlerinin değerlendirilmesi hedeflenmektedir.

Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türdeki araştırma tüm kamunun açık erişiminin bulunduğu veriler üzerinden yapıldığından ve insanla doğrudan temas olmadığından etik kurul izni alınmamıştır. Araştırma kapsamında kullanılan veriler DSÖ-EUCS üzerinden BNV ile ilgili haberlerin değerlendirilmesiyle elde edilmiştir. Haberler içerisinde aynı haberin güncellemeleri şeklinde yer alanlar tek bir olay olarak ve tek bir haber içerisinde yer alıp farklı yerlerdeki enfeksiyonlara ilişkin bilgi veren haberler ayrı olaylar olarak değerlendirilmiştir. Tarama sırasında 7 soruluk bir veri toplama formu kullanılmıştır. Araştırmaya ilişkin veriler 1-15 Temmuz 2019 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri girişi ve analizler bilgisayar ortamında yapılmış olup kategorik verilerin özetlenmesinde frekans dağılımları ve yüzdelikler, sayısal verilerin özetlenmesinde ortalama±standart sapma ve ortanca (min-max) kullanılmıştır.

Bulgular: DSÖ-EUCS içerisinde yer alan 25 BNV haberi incelenerek DSÖ’ye bildirimi yapılmış 10 BNV olayı olduğu belirlendi. Bahsi geçen 10 olay 9 farklı ülkede ortaya çıkmıştı. Bu 9 ülkeden 4’ü Avrupa, 3’ü Amerika ve 2’si Asya kıtasında yer almaktaydı. Bütün olaylar 2000-2015 yılları arasında bildirilmişti. Olayların en sık görüldüğü yıllar 2011 (n=5) ve 2010 (n=2) idi. Olayların ortaya çıktığı aylar; Ağustos (n=5), Temmuz (n=3) ve Eylül (n=2) idi. BNV’den etkilenen kişi sayısı ortancası 8,5 (1-3737) ve BNV nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı ortancası 0 (0-214) idi. BNV’nin fatalite hızı ortalama 0,015±0,028 ve ortanca 0,00 (0,00-0,08) idi.

Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda DSÖ-EUCS’de BNV ile ilişkili az sayıda haber bulunduğu, DSÖ’ye hastalık bildirimlerinin oldukça az yapıldığı veya BNV’nin Dünya üzerinde nadir görülen bir enfeksiyon hastalığı olduğu ve enfeksiyonun görüldüğü yerlerin literatürde endemik bölge olarak adlandırılan alanlarla uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın ülkemiz açısından önemi riskli kıtalara seyahat, iş veya eğitim amacıyla gidecek kişilerin gerekli önlemleri almalarının sağlanması olacaktır. Eğer çok gerekli değilse bölgeye gitmekten kaçınmak ve sivrisineklerden bireysel olarak korunmak bu önlemlerdendir.

Anahtar Kelimeler: Batı Nil Virüsü, Artropod, Halk Sağlığı