Last modified: 2019-10-01
Abstract
GİRİŞ VE AMAÇ
Sağlıklı yaşamın temelini yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte düzenli fiziksel aktivite oluşturmaktadır. Özellikle sporla uğraşan bireylerde yetersiz ve dengesiz beslenme performansı etkilemekle kalmayıp ciddi sakatlıklara neden olabilir. Bu araştırmanın amacı; Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin fiziksel aktivite durumlarını, beslenme bilgi ve davranış düzeylerini belirlemektir.
GEREÇ VE YÖNTEM
Kesitsel tipteki bu çalışma; İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan 150 öğrenciden, çalışmaya katılmayı kabul eden, 110 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Çalışmanın yapılabilmesi için Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlığından ve İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar ve Yayın Etiği Kurulundan yazılı izin alınmıştır. Veri toplama aracı olarak oluşturulan anketlerin birinci bölümünde sosyo-demografik sorular, ikinci bölümde ise literatür bilgisi doğrultusunda hazırlanan öğrencilerin fizik aktivite durumunu ölçen sorular, üçüncü bölümünde ise beslenme bilgi ve alışkanlıkları ile ilgili sorular yer almaktadır. İstatistiksel analizlerde ki-kare testi, Mann Whitney U testi kullanılmış, tüm değerlendirmelerde p<0.05 düzeyi anlamlı kabul edilmiştir.
BULGULAR
Çalışmaya katılan öğrencilerin %66,4’ü günde 3 ana öğün, %20’si günde 3 ara öğün tüketmektedir. Öğrencilerin %64,5’i öğün atlamadığını ifade ederken, antrenman yaptığı günde özel bir beslenme programı uygulayanların oranı %26,4’tür. Öğrencilerin % 71,8’i antrenman öncesi ana öğün tüketim zamanını bilmektedir. Öğrenciler sporcu beslenmesi konusundaki bilgilerini %36,4’ü okuldan, %30,9’u ise antrenörden edinmektedir. Öğrencilerin haftalık antrenman süreleri ise; %28,2’sinde 4 saat ve daha az, %35,5’inde 4 ile 6 saat arasında, %36,4’ünde ise 6 saat ve üzerindedir. Kız öğrencilerin %65,7’si, erkek öğrencilerin %62,8’i öğün atlamadığını ifade etmektedir. Cinsiyete göre öğrencilerin öğün atlama durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Kız öğrencilerin haftalık antreman süresi ortancası 6(1-21), erkek öğrencilerin 6(1-15) olup; cinsiyete göre antreman süresi arasında anlamlı farklılık yoktur (p>0,05).
SONUÇ VE ÖNERİLER
Öğrencilerin büyük kısmı ana öğün atlamıyorken, ara öğünleri atlayanların oranı daha yüksektir. Çalışmaya katılan öğrencilerin dörtte biri spor yaptıkları günlerde özel bir beslenme programı uygulamaktadır. Öğrencilere bu konuda sağlık eğitimi yapılmalıdır. Ayrıca öğrenciler beslenme konusundaki bilgileri en fazla okuldan ve antrenörlerinden öğrenmeleri nedeniyle, öğrencilerinin eğitim müfredatlarında sporcu beslenmesi konularına yer verilmelidir. Öğrencilerin gelecekteki meslek hayatlarını etkileyen fiziksel performanslarının kaybedilmemesi ve sağlıklı yaşam için antrenman sürelerinin arttırılması gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: Spor Bilimleri Fakültesi, beslenme durumu, fizik aktivite.