3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
LAWTON VE BRODY ENSTRÜMENTAL GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ ÖLÇEĞİ TÜRKÇE GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİ
Aysun GÜZEL, Sarp ÜNER, Sevgi TURAN, Sabriye UÇAN YAMAÇ

Last modified: 2019-09-20

Abstract


Giriş ve Amaç: Ülkemizde yaşlıların günlük yaşam aktivitelerini belirlemek amacıyla Lawton ve Brody Enstrümantal Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği birçok çalışmada kullanılmıştır. Birçok çalışmada kullanılmasına ragmen, ülkemizde geçerlik ve güvenirliği halen yapılmamıştır Bu araştırmanın amacı Lawton ve Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri (Lawton-Brody EGYA) Ölçeği Türkçe geçerlik ve güvenirliğini belirlemektir.

Yöntem: Araştırma metodolojik tipte epidemiyolojik bir araştırmadır. Araştırma, 15 Mayıs- 16 Temmuz 2019 tarihleri arasında Burdur ve Antalya ilinde ikamet eden 65 yaş ve üstü bireylerle yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Antalya ili Serik İlçesi Büğüş Sağlık Evi bölgesine bağlı 5 köyde ikamet eden 300 kişi ve Burdur ili merkezde ikamet eden 110 kişi oluşturmuştur. Araştırmanın ilk aşamasına 410 kişi, iki hafta sonra gerçekleştirilen ikinci (test tekrar test) aşamasına 102 kişi katılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasına katılan 11 kişi anket formunu eksik doldurduğu için, ilk aşama analizleri 399 kişi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, kişisel bilgi formu, Lawton-Brody EGYA Ölçeği ve Otonomi Değerlendirme Ölçeği’ni (ODÖ) İçeren veri toplama aracı kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 programı kullanılmıştır.

Bulgular: Araştırmaya katılanların %58,1’i kadındır. Araştırmaya katılan 65 yaş ve üstü bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde en fazla bağımlı olduğu durum %70,9 ile yemek hazırlama, en az bağımlı olduğu durum %11,0 ile telefonu kullanabilme olarak bulunmuştur. Lawton-Brody EGYA Ölçeği madde toplam korelasyonlarının en düşük 0,39 ile en yüksek 0,79 arasında değiştiği ve Cronbach alfa değeri ölçek toplam korelasyon katsayısının 0,85 olduğu saptanmıştır. Lawton-Brody EGYA Ölçeği Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı incelendiğinde iki gözlemci arasındaki güvenirliğin %98 ve istatistiksel olarak (p<0,001) anlamlı olduğu saptanmıştır. Lawton-Brody EGYA Ölçeği test tekrar test korelasyon katsayıları incelendiğinde, ilk tur ile ikinci tur puanları arasında anlamlı, çok yüksek düzeyde ve pozitif yönde (p<0,001; r:0,96) bir korelasyon bulunmuştur. Lawton-Brody EGYA Ölçeği  ile ODÖ toplam puan arasında (p<0,001; r:0,88) anlamlı, yüksek ve pozitif yönde ve bir korelasyon bulunmuştur.

Sonuç: Türkçe uyarlaması yapılan Lawton-Brody EGYA Ölçeği uyum istatistikleri için gereken kabul değerlerini sağlayan, geçerli ve güvenir bir ölçme aracıdır.

Anahtar Kelimeler: Lawton-Brody, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Geçerlik, Güvenirlik.