3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
İLK VE ACİL YARDIM LABORATUVARINDA UYGULANAN SİMÜLASYON EĞİTİMİNİN ÖĞRENCİLERİN TEMEL BECERİ DÜZEYİNE ETKİSİ
Özge Akbaba, Bahadır Tercan, sinan tarsuslu

Last modified: 2019-10-21

Abstract


Giriş ve Amaç: Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde daha kaliteli ve güvenilir bir hizmet sağlamak için paramediklerin hastaları iyi bir şekilde değerlendirebilecek tıbbi bilgi, beceri ve tutuma sahip olması gerekmektedir. Bu çalışma paramedik öğrencilerine simülasyon laboratuvarında verilen eğitimin, bilgi ve beceri düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı.

Gereç ve Yöntem: Araştırma yarı-deneme modeli kullanılarak yapıldı. Araştırmanın evrenini Ekim 2017- Mayıs 2018 eğitim-öğretim yılı güz/bahar döneminde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Paramedik bölümünde öğrenim gören 60 birinci sınıf öğrencisi oluşturdu. Çalışmaya başlamadan önce 28.09.2017 tarihli Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu’ndan yazılı izin alındı. Çalışmaya katılan öğrenciler araştırmanın amacı ve veri toplama araçları hakkında bilgilendirildi. Gönüllü olan öğrencilerden sözlü ve yazılı onam alındı. Araştırmanın yürütülebilmesi için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü’nden yazılı izin alındı. Entübasyon ile kalp masajı uygulaması teorik olarak anlatılıp, laboratuvarda öğretim elemanı gözetimiyle üç simülasyon denemesi yapıldıktan sonra veri toplama araçları uygulandı. Uygulamadan önce öğrencilerin beceri düzeyleri “yaptı” “yapmadı” şeklinde değerlendirilerek ön test, üçüncü günün sonunda yapmış olduğu uygulamalar son test olarak kabul edildi. Öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrası işlem basamaklarını doğru yapma oranlarının karşılaştırılmasında McNemar analizi kullanıldı.

Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin 45’i (%75) kız, 37’sinin (%61.7) anadolu lisesinden mezun olduğu, 55’inin (%91.7) herhangi bir mesleki deneyime sahip olmadığı, yaş ortalamasının 19.08±1.04 yıl olduğu ve akademik not ortalamasının 2.41±0.82 olduğu saptandı. Öğrencilerin simülasyon öncesi ve sonrası entübasyon işlem basamaklarının çoğunda istatistiksel olarak anlamlılık tespit edildi (p<0.001). Kalp masajı uygulamasında ise “yukarıdan aşağıya dik bir şekilde, dirsekler bükülmeden sternuma 5 cm basınç oluşturacak şekilde kompresyon uygulanması” ve “eller sternum alt yarısı üzerinden kaldırılmadan dekompresyon fazına geçilmesi ve kompresyon, dekompresyon sürelerinin eşit olmasının sağlanması” basamaklarında istatistiksel olarak anlamlılık tespit edildi (p<0.001).

Sonuç ve öneriler: Sonuç olarak araştırmamıza katılan öğrencilerin simülasyon eğitimi sonrasında kalp masajı ve entübasyon uygulamalarını doğru yapma oranlarının arttığı belirlendi. Simülasyon laboratuvarında uygulanan eğitimin öğrencilerin uygulama becerilerini ve öz-yeterlilik düzeylerini artırdığı düşünülmektedir. Acil durum ve olağanüstü durumlarda hasta/yaralıya ilk müdahalede bulunacak olan paramedik bölüm öğrencilerinin mesleki becerisi büyük bir öneme sahiptir. Bu açıdan yapmış olduğumuz araştırma ile simülasyon eğitiminin öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerini geliştirmede önemli olduğu belirlendi. Bu yüzden, sağlık personeli yetiştiren üniversiteler ve liselerde öğrencilerin uygulama becerilerini istenilen düzeyde geliştirmek için simülatör maketlerinin kullanılması önerilmektedir.