3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURANLARIN PROBİYOTİKLERE İLİŞKİN BİLGİ VE TÜKETİM DÜZEYLERİ
Meryem Özdemir Petek, Arda Borlu

Last modified: 2019-09-24

Abstract


Giriş ve Amaç: Bağırsak florası için önemli olan faydalı mikroorganizmalardan probiyotiklerin bağırsakta ki bakteri kompozisyonunu değiştirerek Crohn’s hastalığı, ülseratif kolit ve irritabl bağırsak sendromu gibi gastrointestinal sistem hastalıklarındaki tedavi edici etkilerinin yanında; alerjik reaksiyonların ortaya çıkışını geciktirmede etkin, enfeksiyonların tedavisinde destekleyici ve obezite gibi pek çok hastalık üzerinde olumlu etkileri olduğu kabul edilmektedir. Araştırmada gastroenteroloji polikliniğine başvuran hastaların probiyotikler ile ilgili bilgi ve tüketim düzeylerini değerlendirmek amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki bu araştırma 01.10.2018 – 01.11.2018 tarihleri arasında bir üniversite hastanesi gastroenteroloji polikliniğine başvuran erişkin hastalar üzerinde yapıldı. Örneklem seçimi yapılmadı tüm hastaların çalışmaya dâhil edilmesi planlandı ancak 38 kişi çalışmaya katılmayı kabul etmedi, 12 kişi de anketi tamamlamadığı için çalışma dışı kaldı, 300 kişi ile çalışma tamamlandı. Çalışma için Erciyes Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan onay ve hastane başhekimliğinden izin alındı. Veriler araştırmacı tarafından yüz yüze görüşülerek anket yöntemiyle toplandı ayrıca boy ve kilo ölçümü yapıldı. Anket formu; katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik 15, probiyotik besinleri bilme ve tüketme durumunu belirlemeye yönelik 15, probiyotik besinlerin tüketim sıklıklarını belirlemeye yönelik 1 soru ile toplam 31 sorudan oluşmaktaydı.

Veriler bilgisayar ortamında değerlendirildi, karşılaştırmalarda Ki kare, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı, p < 0.05 anlamlı kabul edildi.

Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 36,9 ± 11.03 yıl idi. Probiyotik terimini duyma oranı %67.7, doğru bilme oranı %42.7 ve probiyotik terimini yanlış bilenlerin oranı %12.7 bulundu. Katılımcıların %16.3 ‘ü probiyotikleri TV reklamlarından, %13.3’ü diyetisyenlerden duyduğunu bildirdi. Bireylerin %46.3’ü probiyotik tüketmeye özen gösterdiğini bildirdi. Probiyotik terimini duymuş olanların %66.5‘i probiyotikleri tüketmeye özen göstermekteydi ve en sık tüketilen probiyotik besin peynirdi. Çalışmada kadınların, 25-34 yaş aralığındaki bireylerin, BKİ değeri normal olan bireylerin, eğitim ve ekonomik durumları yüksek bireylerin probiyotikleri duyma durumları, bilgi düzeyleri ve tüketimine özen gösterme durumları diğerlerinden yüksek bulunmuştur. Hastaların %88.0’ı probiyotiklerle ilgili bilgilerini yetersiz bulduğunu, %66.4’ü de bu konuda bir eğitim olursa katılacağını bildirdi.

Sonuç ve Öneriler: Gastrointestinal sistem için faydaları bulunmasına rağmen probiyotik besinler gastrointestinal sistem hastalığına sahip bireyler tarafından yeterince bilinmemekte ve tüketilmemektedir. Probiyotiklerin en çok duyulduğu kaynak olan Televizyonlarda bilgilendirici yayınlar yapılabilir.

Anahtar Sözcükler: Probiyotik, Bilgi, Tüketim sıklığı, Erişkin