3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
2009-2018 Dönemi Meme Kanseri Araştırmalarının Bibliyometrik Analizi
İlgün Özen Çınar

Last modified: 2019-10-06

Abstract


GİRİŞ VE AMAÇ: Teknolojideki ilerlemeler, araştırma kalıplarını, ortaya çıkan konuları ve işbirliği ağlarını araştırmaya yardımcı olmak için araştırmalarda daha fazla uygulanabilecek yeni görsel analiz araçları sağlamıştır. Bibliyometri bilimsel yayınların istatistiksel ve matematiksel araçlarla belirli özelliklerinin analizinde kullanılan bir uygulamadır. Literatür incelemelerini tamamlayıcı bir yöntem olarak önerilen analiz; araştırma trendlerini ve performansı ortaya çıkarmada objektif yaklaşım sağlar. Bibliyometrik araştırmalar son dönemlerde birçok alanda ilgi görmektedir. Sağlık alanında da bu tür çalışmalar yaygınlaşmaktadır. Meme kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olması, bir bilim dalı olarak hemşireliğin bu konuya ilgisinin artmasını sağlamaktadır. Hemşirelik araştırması ile elde edilen bilgi, hemşireliğin tüm alanları için gerekli olan bilimsel temeli sağlar. Hemşirelik araştırmalarında meme kanseri ile ilgili yapılmış araştırmaların incelendiği bibliyometrik çalışmalara rastlanmamıştır. Bu çalışma ile hemşirelik araştırmalarında meme kanseri konusunda 2009-2018 yılları arasında yapılan araştırmaların bibliyometrik analiz ile incelenmesi amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma bibliyometrik, tanımlayıcı bir kayıt çalışmasıdır. Bu kapsamda, Web of Science veri tabanında,  “breast cancer” konu başlığı ve “Nursing” alanında tarama yapıldı. 2009 ile 2018 yıl sınırlaması ile son on yıla ait toplam 2734 araştırma makalesi araştırmanın verilerini oluşturdu. Dergilerde herhangi bir kısıtlama yapılmadı. Veriler txt formatında indirildi ve Cite Space II yazılımına aktarıldı. Bu yazılım, ortaya çıkan eğilimleri ve bilimsel literatürdeki değişiklikleri görselleştirmek ve analiz etmek için kullanılan bir Java uygulaması olan sosyal ağ analizidir. Araştırmalar; yıllara göre yayın sayıları, ülke işbirliktelikleri, atıf analizleri ve ortak atıf ağları ile kavram-konu yönelimleri bağlamında incelenmiştir. Veriler kamuya açık bir veri tabanından indirildiğinden, etik izin gerekli değildir.

BULGULAR: Analiz sonuçlarına göre, yayın sayılarında 2014 yılı sonrasında artış görülmektedir. ABD’nin, ülke işbirlikteliği en fazla (n=1162) ve merkezilik derecesi en yüksek (0.77) ülke olduğu saptandı. Yayın Ortak Atıf Ağı değerlendirildiğinde, çalışmalar tarafından en çok atıf patlaması olan kaynak 2015 yılında Ferlay J. tarafından yayımlanan makaledir. Diğer referans kaynak olarak American Cancer Society tarafından, farklı yıllarda yayımlanan çalışmalar dikkat çekmektedir. Meme Kanseri çalışmalarında en fazla kullanılan ortak kelimelerin Breast cancer (n=1748), Qualty of life (n=920) ve Women (n=684) olduğu belirlendi.

SONUÇ VE ÖNERİLER: Bu çalışma hemşirelik alanında yapılan meme kanseri araştırmaları hakkında derinlemesine bilgi vermektedir. Araştırma, özellikle meme kanseri konusunda yoğunlaşan araştırmacıların değerli bilgiler alabilmeleri için yararlı olabilir. Gelecekteki çalışmalarda meme kanseri ve diğer kanser türlerinde yürütülen yayınlanmış çalışmaların farklı zaman aralıklarında karşılaştırmalı analizi yapılarak, zaman içindeki eğilimlerdeki değişiklikler incelenebilir. Hemşirelik alanında bu tarz çalışmalar az sayıdadır ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.  Ayrıca tarama programlarına, farkındalığa, epidemiyolojik verilere ve klinik uygulamalara olumlu yansıma sağlayabilir.

 

Anahtar Kelimeler: Biblioyometrik analiz, meme kanseri, hemşirelik, görselleştirme