3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
HALK SAĞLIĞI TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN ROTASYON GERİ BİLDİRİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (2011-2019)
İbrahim Cem Aydemir, Abidin Demirbağ, Nurcan Şentürk Durukan, Bülent Kılıç

Last modified: 2019-10-10

Abstract


Giriş ve Amaç:

Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) çerçevesinde 2016 yılında yeniden düzenlenmiş olan halk sağlığı uzmanlık eğitimi çekirdek müfredatına göre Tıpta Uzmanlık Öğrencilerinin 4 yıllık eğitim süresi içinde 12 aylık rotasyon programlarını (6 ay klinik rotasyon ve 6 ay saha rotasyonu) tamamlamaları gerekmektedir. 2016 yılında TUKMOS çekirdek öğretim program süresinin değiştirilmesiyle birlikte klinik rotasyonların süresi 11 aydan 6 aya düşürülmüştür. Bu çalışmanın amacı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda 2011 yılından bu yana çalışmış ya da halen çalışmakta olan Tıpta Uzmanlık Öğrencilerinin(TUÖ) klinik, saha ve diğer (DEÜ Çalışan Sağlığı Birimi, İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı ve Balçova Belediyesi Sigara Bırakma Polikliniği) rotasyon geri bildirimlerinin değerlendirilmesidir.

 

Gereç ve Yöntem:

Bu çalışma tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırma son dokuz yıldır anabilim dalındaki araştırma görevlilerinin düzenli olarak verdiği rotasyonlarla ilgili geri bildirimlerin sonuçlarının girildiği SPSS veri tabanı üzerinden yapılmıştır. Bu durum etik kurul onayının gerekliliğini ortadan kaldırmamakla birlikte etik bir ihlal söz konusu değildir. Geri bildirim formları için tüm katılımcılardan onam alınmıştır. Çalışmanın evrenini DEÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda 2011-2019 arasında çalışmış ve halen çalışmakta olan Tıpta Uzmanlık Öğrencileri oluşturmaktadır. Örnek seçimi yapılmamış evrenin tamamına (16 kadın, 30 erkek, toplam 46) ulaşılmıştır. 2016 yılından önce klinik rotasyonlarını tamamlayan TUÖ rotasyonlarını 11 ayda bitirmiş, 2016 yılı sonrasında tamamlayanlar ise 6-11 ay süre aralığında klinik rotasyonlarını bitirmişlerdir. TUKMOS çekirdek öğretim programı değişiminden önce bazı rotasyonlarını tamamlamış, bazılarını tamamlamamış TUÖ nedeniyle değerlendirme ve analizler birlikte yapılmış, ayrı ayrı değerlendirilememiştir. Bu durum araştırmamızın önemli bir kısıtlılığıdır. Geri bildirimler rotasyon yapılan birime bağlı olarak klinik rotasyonlarda 7-11, il ve ilçe sağlık müdürlüğü rotasyonlarında ise 19-23 soru arasında değişen 5’li Likert formatındaki veri toplama formlarıyla toplanmıştır. Her veri toplama formunda rotasyonun başlıca hedefleri belirtilerek, her hedefe ne ölçüde ulaşıldığı ayrı ayrı sorulmuştur. Veriler TUÖ’den bitirmiş olduğu rotasyon sonrasında toplanmış, SPSS-22.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Ayrıca her rotasyon geri bildirim formunda rotasyonla ilgili görüşlere yer veren açık uçlu bir soru bulunmaktadır. 5’li Likert formatındaki sorularda; 5:Tam Olarak Ulaşıldı;  4: Büyük Oranda Ulaşıldı; 3:Kısmen Ulaşıldı 2: Yeterince Ulaşılamadı;  1: Hiçbir Düzeyde Ulaşılamadı şeklinde tanımlanmıştır. Bulgular sunulurken ortalama ve standart sapma yanı sıra ortanca değerler de verilmiştir.

Bulgular:

TUKMOS’a göre yapılması zorunlu olan rotasyonların ortalama puanları incelendiğinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları rotasyonu genel puan ortalaması 4.61±0.50 (ortanca=5) ile en yüksek puanı alırken İç Hastalıkları rotasyonu genel değerlendirme puanı ise 2.91±1.24 (ortanca=3)  ile en düşük puanı almıştır. Diğer rotasyon puan ortalamaları sırasıyla Göğüs Hastalıkları 4.28±0.73 (ortanca=4); Kadın Hastalıkları ve Doğum 4.05±1.35 (ortanca=5); Ruh Sağlığı ve Hastalıkları 3.88 ± 0.78 (ortanca=4);  Enfeksiyon Hastalıkları 3.33 ± 1.04 (ortanca=3)  şeklinde gelmektedir. Saha rotasyonlarındaysa İlçe Sağlık Müdürlüğü rotasyonları 4.10±0.65 (ortanca=4),  İl Sağlık Müdürlüğü rotasyonlarına 3.93±0.45 (ortanca=4) göre daha yüksek puan almıştır. Anabilim dalı akademik kurul kararıyla gidilen rotasyonlar değerlendirildiğindeyse; Tıp Fakültesi Hastanesinde yer alan İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı rotasyonu genel değerlendirme puan ortalaması 4.75 ± 0.46 (ortanca=5) ile en yüksek puan ortalamasına sahiptir. Çalışan Sağlığı Birimi genel değerlendirme puan ortalaması 4.61±0.50 (ortanca=5), Balçova Belediyesi ile birlikte yürütülmüş olan Sigara Bırakma Merkezi rotasyonu genel değerlendirme puan ortalaması ise 3.93 ± 0.45 (ortanca=4) olmuştur.

Sonuç ve Öneriler:

En düşük puanları alan İç Hastalıkları (bulaşıcı olmayan hastalıkların risk faktörleri ve korunma yöntemleri) ile Enfeksiyon Hastalıkları (erişkin bağışıklamasının temel ilke ve yöntemleri) rotasyonlarının her iki anabilim dalı eğitim sorumluları tarafından tekrar değerlendirmesi önerilmektedir. Rotasyon sürelerinin 2016 yılında değiştirilmiş olması rotasyon genel puan ortalamalarını etkilemiş olabilir.

 

Anahtar Sözcükler: Tıpta Uzmanlık Öğrencileri, TUKMOS, Rotasyon