Last modified: 2019-10-19
Abstract
Giriş ve Amaç: Son yirmi yıllık süreçte internet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak sosyal medya hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmiş bulunmaktadır. Sosyal medyanın yoğun kullanımı, problemli kullanım sorununa yol açmış, bu durum da sosyal medya bağımlılığı kavramının ortaya çıkmasını desteklemiştir. Bu araştırma üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımı düzeyini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı olarak planlanmış evrenini Gaziantep Diş Hekimliği Fakültesinde okuyan 1.2.3 ve 4.sınıf öğrencileri, örneklemi çalışmaya katılmak isteyen 200 diş hekimliği öğrencisi oluşturmuştur. Uygulanan ankette öğrencilerin yaşı, cinsiyeti, doğum yeri, medeni durumu, sınıfı, ek işte çalışıp çalışmadığı, uyruğu, nerede kaldığı, anne, baba mesleği, günde kaç saat TV izlediği, gündemi nereden takip ettiği, elektronik gazeteler, sosyal medyayı kullanabileceği mobil cihazı, sosyal medyayı hangi elektronik cihazdan takip ettiği, sosyal medyanın tembelleştirdiği hakkında ne düşündüğü, sosyal medyada ne kadar vakit geçirdiği ve en çok hangi sosyal medya uygulamasını kullandığı, kendisinin sosyal medya bağımlılığı sorulmuştur. Veriler Kasım 2018’de 11 sosyodemografik ve 19 sosyal medya toplam 30 sorulu anket formu ile gözlem altında toplanmıştır. Veriler spss15.0 programı değerlendirilmiştir.
Bulgular: Araştırmaya katılanların %58,5’i 18-20 yaş aralığında, %58' ini kadınlar oluşturmaktadır. %48'inin doğum yeri Güney Doğu Anadolu Bölgesidir. %20 'si ek başka bir işte çalışmaktadır. %9 'u yabancı uyrukludur, %52,5'i yurt ve öğrenci evlerinde kalmaktadır. %53'ü televizyonu günde 1-3 saat, %18’i 4-6 saat, %1,5’i 7-8 saat aralığında izlemekte %27,5'i hiç televizyon izlememektedir. Katılanların %63,5 i gündemi mobil aracılığı ile takip etmektedir, %62'si elektronik gazetelerin günlük gazetelerin yerini alabileceğini düşünmektedir. Katılımcıların %9'nun sosyal medyayı kullanabileceği bir mobil cihazı bulunmamaktadır ve %69' luk bir oranla en fazla kullanılan elektronik cihaz telefon görülmüştür. %55'i sosyal medyanın insanları tembelleştirdiğini düşünmektedir ve sosyal medyanın asosyalleştirdiği görüşü yer almaktadır. %30'u sosyal medya yüzünden sevdiklerine vakit ayıramadığı görüşündedir. %78'i interneti günlük olarak 0-4 saat arası kullanmaktadır, %38'i sosyal medyayı en çok eğlence amacıyla kullandığını belirtmiştir. Sadece %25'lik kısım sosyal medyadaki haberlerin gerçeği yansıttığını düşünüyor. %48,5'lik oranla instagramın diğer sosyal medya uygulamalarından daha çok kullanıldığını göstermektedir, %14'ü sosyal medyada kendi isimlerini kullanmamaktadır. Katılanların %36,5'i sosyal medyada insanlarla tanışmayı doğru bulmamakta, %15'i sosyal medyada hiçbir zaman paylaşım yapmadığını belirtmiştir.
Sonuç ve Öneriler: Katılan öğrencilerin neredeyse tamamına yakını sosyal medyayı kullanmakta, sosyal medyada vaktinin önemli bir kısmını geçirmektedir ve büyük çoğunluğu bunu mobil cihazları üzerinden gerçekleştirmektedir. Katılımcılar en çok sosyal paylaşım ağı instagramı kullanmaktadır. Gençlerin zamanlarının büyük bir bölümünü geçirdikleri sosyal ağları bilinçli ve etkili bir şekilde nasıl kullanabilecekleri konusunda yol gösterici olabilecek çalışmalar yapılmalı, İnternet ve sosyal medyaya yönelik afiş, broşür, kamu spotu hazırlanmalı ve gençlere internet okuryazarlığı eğitimleri verilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Diş Hekimliği Öğrencisi, Üniversite Öğrencisi, Sosyal Medya Bağımlılığı, İnternet Kullanımı.