3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
Kapalı Otopark İşçilerinde Kan Kurşun Düzeyleri Ve Mikrositik Anemi Arasındaki İlişki
F.Sacid Öztoprak, Bilal Yıldız, Bayram Başdemir, Ali Ceylan

Last modified: 2019-10-13

Abstract


Giriş Ve Amaç: Çok toksik bir ağır metal olan kurşunun hedef organlarından biri de hemopoetik sistemdir ve kurşun zehirlenmesi sonucunda mikrositik anemi meydana gelmektedir. Kapalı alanda egzoz gazına maruz kalan otopark çalışanlarının kurşun maruziyeti riski vardır. Çalışmamızın amacı kapalı otopark çalışanlarının kan kurşun düzeyleri ve mikrositik anemi arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır.

Gereç Ve Yöntem: Bu çalışma 31.03.2017-07.11.2017 tarihleri arasında Diyarbakır’da yapılmıştır. Araştırmamız tanımlayıcı-kesitsel tiptedir ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulunun 02.06.2016/335 sayılı kararı ile yürütülmüştür. Araştırma evreni Diyarbakır’da bulunun 54 kapalı otoparkta çalışan 134 kişidir. Örneklemimiz ise çalışmaya gönüllü olarak katılan ve kan tetkikleri sorunsuz olarak çalışılan 67 kişidir. Kan kurşun ölçümleri “İndüktif Eşleşmiş Plazmalı Kütle Spektrometrisi (ICP-MS)” yöntemi ile Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM), kan MCV ve MCH ölçümleri ise Halk Sağlığı laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. Çalışma verilerinin değerlendirmesinde IBM SPSS 21.0 For Windows İstatistik Paket Programı kullanılmıştır. Ölçümsel değişkenler; ortalama (minimum-maksimum), standart sapma, standart hata ile kategorik değişkenler; sayı ve yüzde (%) ile sunulmuştur. Verilerin normal dağılıma uyup uymadığına Kolmogorov-Smirnov Testi ve Shapiro-Wilk Testi ile bakılmıştır. Nümerik olup normal dağılım göstermeyen değişkenler arasındaki ilişki için Spearmen’s rho Korelasyon analizi kullanılmış ve p≤0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.

Bulgular: Kan kurşun ortalaması 59.98 (9.50-273.21), standart sapma 47.97, standart hata 5.86 ’dır. MCV ortalaması 83.10 (62.40-93.50), standart sapma 6.31, standart hata 0.77‘dir. MCH ortalaması 28.37 (18.90-33.20), standart sapma 2.70, standart hata 0.33’tür. İstatistiksel olarak kurşun ile MCV arasında negatif yönde bir ilişki bulunmuştur (p:0,037, r:-0,256), kurşun düzeyleri ile MCH seviyeleri arasında bir ilişki saptanmamıştır (p:0,169, r:-170).

Sonuç Ve Öneriler: Ölçtüğümüz kurşun değerleri hem sağlıklı bireyleri hem de mesleki olarak kurşuna maruziyeti olan kişileri kapsayan çalışmalara göre yüksektir ve ATSDR’nin belirlediği üst sınırın (15 μg/L) yaklaşık 4 kat üstündedir. Katılımcıların %13,5’inin kan kurşun düzeyi CDC’nin kritik sınır saptadığı 100 μg/L’nin de üzerindedir. Ölçülen kan kurşun seviyelerindeki yüksekliğe katılımcıların kapalı bir alanda egzoz gazına uzun süre maruziyeti sebep görülmüştür. Çalışmamızda katılımcıların kan kurşun düzeyleri ile MCV değerleri arasında negatif bir ilişki saptanmış, kan kurşun düzeyleri ile MCH değerleri arasında bir ilişki bulunmasa da ölçülen kurşun değerleri arttıkça MCH değerlerinde azalma görülmüştür. Saptanan bu ilişkilerinde ortaya koyduğu üzere kapalı otopark çalışanlarının çalışma şartlarının evrensel iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına göre dizayn ve kontrol edilmesi, düzenli olarak sağlık taramalarının ve biyomonitorizasyonlarının yapılması ve çalışanların eğitilmesi kapalı otopark çalışanlarının kurşun zehirlenmesine maruziyetinin önlenmesi açısından hayati önem arz etmektedir.

Anahtar Sözcükler: Egzoz gazı, Kapalı otopark, Kurşun, Mikrositik anemi