3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
Bir Tıp Fakültesi Öğrencilerinin İnternet Kullanımı İle Psikolojik İyi Oluşları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
Salih Metin Gökyaprak, Kemal Macit Hisar

Last modified: 2019-10-09

Abstract


Giriş ve Amaç:

Çağımızda internet insanların günlük hayatına girmiş ve hızla yayılmaktadır. Dünyada çok geniş kitleler tarafından kullanılmaktadır. İnternet sunduğu birçok imkân ile insan hayatı kolaylaştırmakta ve yaşam kalitesini yükseltmektedir. İnternetin birey tarafından iyi kullanılmaması durumunda sağlığı olumsuz etkileyen sonuçları da görülmektedir. Hızla yayılan internet kullanımının olumsuz yönleri; uzun süre internette kalma ile yasalara ve toplumun genel ahlaki kurallarına uymayan yayınlar ve bunların bireyi uzun süreler kendine bağlamasıdır.

Bu çalışma bir Tıp Fakültesi öğrencilerinin internet kullanımı ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin belirlenmesini amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Araştırma tanımlayıcı tiptedir. Araştırma için S.Ü. Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmaları Etik Kurulundan (2017/06) onam alınmış olup ayrıca aynı fakülteden kurum izni de  alınmıştır. Araştırmanın evrenini Bir Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören 1200 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem seçimi yapılmayıp evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiş olup ancak çalışmayı kabul eden  605 öğrenci ile yapılabilmiştir. Veriler 2017-2018 öğrenim yılının güz ve bahar öğrenim döneminde toplanmıştır. Evrenin % 50,4’üne ulaşılmıştır.   Veriler sosyo-demografik soru formu, İnternet Bilişsel Durum Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği  ile toplanmıştır. İnternet Bilişsel Durum Ölçeği Davis (2002) tarafından geliştirilmiş olup, Türkçeye geçerlilik ve güvenirliğini Keser Özcan ve Buzlu (2005) tarafından yapılmıştır. Psikolojik İyi Olma Ölçeği (PİOÖ)’nin Ryff (1989) tarafından geliştirilmiş olup, Türkçeye geçerlilik ve güvenirliği Akın (2008) tarafından yapılmıştır. Formlar öğrencilere dağıtılarak doldurmaları istenmiştir.  Veriler  SPSS 15.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde yüzde, ortalama, One-Way ANOVA, T Testi ve Chi-Square testleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p=0.05 olarak alınmıştır.

Bulgular:

Araştırmaya katılan öğrencilerin % 55,8 kadın, % 28,1’i altıncı sınıf, % 37,1’i günde 4-6 saat internet kullanmaktadır. Çalışmaya katılan öğrencilerin kötü internet kullanımı oranının % 16,2 olduğu belirlenmiştir. Psikolojik iyi olmama durumunun % 1,82 olduğu görülmüştür. Kötü internet kullananlardan psikolojik olarak iyi olmayanların oranının ise  % 0,82 olduğu görülmüştür. Verilerin istatistik analiz sonuçlarında internet kullanımı ile psikolojik iyi olma arasında çok düşük bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r=0,079). Öğrencilerin sosyo-demografik özelliklerinin araştırmanın bağımsız değişkenleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı da görülmüştür.

Sonuç ve Öneriler:

Çalışmadaki Tıp Fakültesi öğrencilerinin çoğunun doğru internet kullandığı ve psikolojik olarak iyi oldukları belirlenmiştir. Az bir kısmının ise interneti kötü kullandıkları, bunların çok daha azının ise psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmedikleri ortaya çıkmıştır. Kötü internet kullanan öğrencilerin sayısını azaltmaya yönelik, yani doğru internet kullanımı hakkında eğitimler ve bunlardan psikolojik olarak kendini iyi hissetmeyenlere yönelik gereken yardımları alabilmeleri için yönlendirme faaliyetlerinin arttırılması önerilebilir.

Anahtar Sözcükler: İnternet Kullanımı, Psikolojik İyi Oluş, Tıp Fakültesi