3.International 21.National Public Health Congress, 3.International 21.National Public Health Congress

Font Size: 
AİLE SAĞLIĞI MERKEZİNDEN HİZMET ALANLARIN MEMNUNİYETİ ve ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ, UŞAK-2019
Ufuk Berberoğlu, Osman Öztürk

Last modified: 2019-10-07

Abstract


Giriş ve Amaç

Aile Hekimliği hizmetlerini kullanan bireylerin memnuniyeti ve bunlara etki eden faktörlerin bilinmesi, hizmetlerin düzenlenmesinde ve gelecekte yapılacak düzenlemeler açısından önemli bir konudur. Hasta memnuniyeti, "hastanın değer ve beklentilerinin ne düzeyde karşılandığı konusunda bilgi veren ve bakımın kalitesini gösteren temel ölçüt" olarak tanımlanmaktadır. Diğer taraftan, hastanın beklediği ile algıladığı hizmet düzeyi arasındaki fark olarak da ifade edilir. Hasta memnuniyetini, kendisine, hekime, çevre ve kuruma ait faktörler etkileyebilmektedir. Çalışmamızda, Uşak Merkez Dikilitaş Aile Sağlığı Merkezine başvuranların memnuniyeti ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem

Kesitsel tanımlayıcı tipte olan çalışma, Uşak ili Merkez Dikilitaş Aile Sağlığı Merkezinde yürütülmüştür. Aile Sağlığı Merkezi’ne kayıtlı olup 01-30 Temmuz 2019 tarihlerinde sağlık hizmeti almak üzere başvuranlar içinden 18-65 yaş arası, okuryazar, zamanı olan, iletişim sorunu olmayan ve sözel onamları alınan bireyler araştırma grubunu oluşturmuştur (N=495). Çalışma öncesinde Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan izin alınmıştır.Verilerin toplanmasında, sosyo-demografik özellikleri sorgulayan anket formu ve EQuiP (European Working Party on Qality in General Practice) tarafından hazırlanan ve Aktürk-ark. tarafından türkçeye çevrilerek geçerlilik- güvenilirliği yapılan Aile Hekimliği Memnuniyeti EUROPEP (Patients Evaluate General/Family Practice) ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 (Statistical Package For Social Science) programı ile tanımlayıcı istatistikler, ki-kare ve ANOVA testi kullanılarak değerlendirilmiştir.

Bulgular

Çalışma grubunun yaş ortalaması 36,7 ± 14,8’dir (18-75). Grubun % 62,9’u kadındır.
% 90,8’inin sosyal güvencesi vardır. Aile hekimliği sisteminden memnuniyet % 97,4’dür. EUROPEP ölçeğinde yer alan ifadelere verilen değerlendirme puanları incelendiğinde; “çok iyi (5 puan)” ve “iyi (4 puan)” yanıtı verenler toplandığında en yüksek orana ulaşan ifadeler
% 90,7 ile “sizi dinlemesi”, % 89,7 ile “sizi muayene etmesi” ve % 89,5 ile “görüşmeler sırasında yeterli zamanınızın olduğunu hissettirmesi” ifadeleri olmuştur. “Çok kötü (1 puan)” ve “kötü (2 puan)”yanıtları toplandığında en düşük oranlı ifadeler ise; % 14,2 ile “doktorunuza telefonla ulaşabilmeniz”, % 9,3 ile “acil sağlık sorunları için hızlı hizmet sunması” ve % 8,5 ile “bekleme odasında harcadığınız zaman” olmuştur. Aile hekimliği modeline yönelik memnuniyet ile sosyo-demografik özellikler arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır.

Sonuç ve Öneriler
Çalışmamızda, Aile Sağlığı Merkezinden hizmet alanların genel anlamda memnun oldukları belirlenmiştir. Sosyo-demografik özellikler, memnuniyet düzeyini etkilememektedir. Yaz dönemi olması nedeniyle tatilde olan bireyler kısıtlılık yaratabileceği için sonuçlar dikkatli değerlendirilmelidir. Hekime telefonla ulaşma, acil sorunlara hizmet ve bekleme süresinin azaltılması gibi konularda iyileştirici önlemler geliştirilmelidir. Diğer taraftan, Uşak ilinde kentsel alan dışında kırsal bölgede de memnuniyetin değerlendirilmesi daha kapsayıcı sonuçlar verecektir.

Anahtar sözcükler : Aile hekimliği, Hasta memnuniyeti, EUROPEP